Denník N

Nedovoľme vláde spolitizovať školstvo

Politika do škôl nepatrí a budem bojovať proti tomu, aby sa tam vrátila.

Dnes popoludní som bol ako hosť na sneme Združenia miest a obcí Slovenska. Viac ako tisícke primátorov a starostov sa prišli prihovoriť prezident, predseda parlamentu a premiér. V rámci neoficiálnej, ale už tvrdo rozbehnutej predvolebnej kampane nasadil najťažší kaliber práve predseda vlády.

Prítomným sľúbil, že už o pár dní pretlačí parlamentom návrh, aby primátor, starosta a župan mohli vetovať návrh rady školy na riaditeľa, a ak si školská rada „nedá povedať“, tak sa riaditeľ bude voliť v mestskom, obecnom či župnom zastupiteľstve.

Smer sa rozhodol zlikvidovať jeden z hlavných výdobytkov Novembra v školstve – symbolicky aj reálne.

Ako dieťa si pamätám, že si učiteľky-členky strany posielali počas hodiny žiakov so straníckymi známkami a s pečiatkami. Vyhnanie politického a ideologického zasahovania zo škôl tak bolo jedným z veľkých víťazstiev nového systému.

V praxi ho zabezpečila aj zákonná úprava, podľa ktorej riaditeľa volí rada školy. V nej majú tretinu učitelia, tretinu rodičia a tretinu zriaďovateľ – teda mesto, obec alebo župa.

Medzi školou a politikmi tak vznikol a prežil cenný filter. Ten má byť dnes nemilosrdne zlikvidovaný.

Mám veľkú úctu k práci primátorov, starostov aj komunálnych poslancov, no dávať im do rúk plné a neobmedzené rozhodovanie o osobe riaditeľa školy je šialenstvo. Ani my v parlamente nevolíme rektora Univerzity Komenského.

To, že zástupcovia zriaďovateľa tvoria tretinu rady školy, je správne. To, že primátor môže odvolať riaditeľa, ktorý porušuje zákon alebo zle hospodári, platí aj dnes, a v tomto smere som aj za posilnenie právomoci samosprávy, ak to potrebuje.

Ale kompletne spolitizovať jednu z posledných vecí, ktorá v tomto štáte zostala (relatívne) nespolitizovaná, to je za hranicou zdravého rozumu.

Keďže vieme, k čomu toto viedlo pri mestských či obecných podnikoch, tak je úplne jasné, k čomu to povedie pri školách. K politickému menovaniu riaditeľov. K tomu, že príslušnosť k SMERu bude následne v mnohých samosprávach podmienkou zamestnania v školstve.

Aby som nekrivdil – na podobné mocenské parcelovanie sa nepochybne ulakomí aj veľká časť pravice. Oficiálne alebo neoficiálne koaličné dohody určia, že napríklad riaditeľa gymnázia na Myjave bude mať KDH, ale šéfa priemyslovky v Piešťanoch Smer.

Politika do škôl nepatrí a budem bojovať proti tomu, aby sa tam vrátila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie