Denník N

Easy Rider 2018: Strávil som deň a noc s protestujúcimi farmármi (+ foto)

Traktory protestujúcich farmárov vyrážajú z Detvy smerom na Bratislavu. foto N - Andrej Bán
Traktory protestujúcich farmárov vyrážajú z Detvy smerom na Bratislavu. foto N – Andrej Bán

Reportáž z úseku Detva – Bratislava z klimatizovanej kabíny prvého traktora, vlajkovej lode protestu, do ktorého farmári vkladajú veľké nádeje.

Kolóna traktorov s ostrými a niekedy aj vtipnými transparentmi dorazila v utorok večer po dvoch dňoch z východu do hlavného mesta. Bratislava ich privítala s nadšením. Robotní chlapi rúbu vysoko, nežiadali nič menej ako prijatie u premiéra Petra Pellegriniho.

Ten touto úlohou poveril rezortnú šéfku Gabrielu Matečnú zo Slovenskej národnej strany, ktorá kvôli tomu prerušila program cesty do Česka a v stredu popoludní sa s nimi chystala stretnúť. Pripravených bolo za ňou vyraziť 75 farmárov na traktoroch. Okrem toho premiér už aj sľúbil splnenie jednej z požiadaviek nespokojných farmárov – vznik špeciálnej jednotky na vyšetrenie agropodvodov.

A prišla aj ďalšia reakcia: Andrej Kiska ich zástupcov prijal v Prezidentskom paláci. Kiska povedal, že situácia je vážna a vláda nevytvára podmienky, aby poľnohospodári mohli podnikať.

Kempingové posedenie a domáce potraviny na lúke u baču. Foto N – Andrej Bán

Prelomenie ľadov? To ukážu až najbližšie hodiny a dni. Farmári sú ako tvrdí muži odhodlaní v poľných podmienkach v Bratislave na nábreží Dunaja vytrvať tak dlho, ako to bude potrebné. Minimálne do piatku, kedy bude ďalšie zhromaždenie iniciatívy Za slušné Slovensko.

„Očakávam, že sto dní po zverejnení našich káuz sa veci konečne pohnú. Svoje požiadavky sme sformulovali v Košickej výzve,“ uvádza jeden zo zástupcov farmárskych iniciatív Patrik Magdoško zo Strážskeho.

Putovanie s hnojom

Utorok, päť hodín podvečer. Sme v Senci, do Bratislavy nám zostáva posledných tridsať kilometrov. Máme za sebou jedenásť hodín natriasania a divokej jazdy „závratnou“ rýchlosťou okolo tridsať kilometrov za hodinu od Detvy. Polícia kolónu asi pätnástich traktorov a sprievodných osobných áut odstavila na poľnej panelovej ceste. Preverujú okrem iného aj evidenčné čísla poľnohospodárskych strojov.

Farmári majú problém.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie