Denník N

Pellegrini a Raši chcú zákonom zrušiť kontrolu eurofondov, ktorú Smer pred 2 rokmi zaviedol

Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto – TASR
Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto – TASR

Všetky zákazky z eurofondov kontroluje ešte pred podpisom zmluvy Úrad pre verejné obstarávanie. Len minulý rok tak včas zachytil chyby za 100 miliónov eur. Smer to chce zmeniť.

Úrad vlády premiéra Petra Pellegriniho (Smer) a úrad podpredsedu vlády pre investície Richarda Rašiho (Smer) už nechcú, aby eurofondové zákazky prechádzali ešte pred podpisom zmluvy automatickou kontrolou na Úrade pre verejné obstarávanie. Tvrdia, že to tendre príliš predlžuje.

Žiadajú preto zmeniť zákon tak, aby Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nekontroloval automaticky všetky eurofondové zákazky ešte pred podpisom zmluvy s víťazmi tendrov.

Oba úrady riadené špičkami Smeru dali k novele zákona o verejnom obstarávaní rovnakú zásadnú pripomienku. Žiadajú vypustiť paragraf, ktorý túto právomoc dáva ÚVO od apríla 2016. Pripravila ho ešte druhá Ficova vláda a parlamentom ho Smer pretlačil, keď bol Raši poslancom a Pellegrini predsedom Národnej rady.

Pellegriniho a Rašiho úrad teraz tvrdia, že pre automatickú kontrolu na ÚVO sa obstarávanie v niektorých prípadoch natiahne aj o tri mesiace.

ÚVO však dáva najavo, že je nezávislý orgán a v zahraničí sú také kontroly úplne bežné. Tvrdí, že to nie je jeho chyba, keď sa obstarávanie predĺži, ale na vine sú úrady, ktoré nie sú schopné mu dodať naraz kompletnú dokumentáciu potrebnú na kontrolu. ÚVO musí kontrolu stihnúť do 30 dní od doručenia kompletnej dokumentácie.

ÚVO tiež pripomína, že jeho automatické kontroly tendrov sa zaviedli preto, lebo eurofondové zákazky mali v predchádzajúcom programovom období veľké korekcie. Úrad na základe týchto kontrol zistil vlani v zákazkách pochybenia, ktoré mohli znamenať korekcie vo výške 100 miliónov eur.

Momentálne prebieha k pripomienkam k zákonu rozporové konanie.

Argumentujú urýchlením obstarávania

Rašiho úrad sa nedávno v tlačovej správe pochválil, že spolu s Európskou komisiou a ÚVO podpísali memorandum o spolupráci, chcú nájsť spôsob, ako zlepšiť a zjednodušiť pravidlá verejného obstarávania.

Ukázalo sa, že Pellegriniho a Rašiho úrad vidia jedno z riešení v obmedzení kontrolných právomocí pre ÚVO, ktorý s tým však nesúhlasí. „Vyňatím ÚVO z procesu kontroly eurofondových zákaziek pred podpisom zmluvy by sa Slovensko vzdialilo od západných krajín v zmysle nezávislej kontroly nakladania s verejnými prostriedkami,“ povedala hovorkyňa ÚVO Jana Zvončeková.

Úrad vlády a Rašiho úrad tvrdia,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie