Denník N

SNS nevyšiel plán v rýchlosti pretlačiť cez vládu nákup miliardových stíhačiek

Andrej Danko sa do minulého roku o stíhačky nezaujímal, potom však začal dávať najavo, že by mu prekážali švédske stroje Gripen.
Andrej Danko sa do minulého roku o stíhačky nezaujímal, potom však začal dávať najavo, že by mu prekážali švédske stroje Gripen.

Americké stíhačky F-16 nemusia byť pre Slovensko zlé riešenie, napriek tomu, že o nich v tichosti rozhodli ľudia Andreja Danka.

Nominanti SNS na ministerstve obrany mali jednoduchý plán: podľa vlastných kritérií vybrali americké stíhačky F-16 za viac než 1,5 miliardy eur. Do poslednej chvíle chceli rozhodnutie tajiť a budúci týždeň ho zamýšľali pretlačiť cez vládu.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) však v stredu povedal, že rozhodovanie o stíhačkách odloží. Nemá vraj dosť relevantných informácií, aby dokázal posúdiť, či je návrh ministerstva obrany to najlepšie pre Slovensko.

„O tomto nákupe nerozhoduje ministerstvo obrany, ale vláda. Hovoríme, vážené dámy a páni, o miliardových investíciách, a to nie je nákup toaletného papiera. Ja ako premiér budem k tomuto veľmi vážne pristupovať,“ povedal pred novinármi.

Premiér chce mať adekvátny čas na detailné posúdenie ponuky od Američanov, ale aj konkurenčnej ponuky od Švédov, ktorí ponúkajú stíhačky Gripen.

„Ja ako predseda vlády budem teraz otvorený. Na základe doterajších informácií, ktoré mám, si nemyslím, že rozhodnutie o nákupe stíhačiek je také urgentné, že by malo byť prijaté budúci týždeň,“ dodal premiér.

Predseda SNS Andrej Danko následne povedal, že je s týmto posunom zmierený. V rozhovore pre Denník N uviedol, že súhlasí s premiérom Pellegrinim, že sa netreba ponáhľať.

Minister na úteku

Je zrejmé, že v koalícii sa okolo stíhačiek rozpútal spor. Vlani na jeseň tretia vláda Roberta Fica schválila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenské stíhačky

Slovensko

Teraz najčítanejšie