Denník N

Trump chce clami vrátiť minulosť, namiesto aby myslel na budúcnosť

Donald Trump a Kim Čong-un. Foto – TASR/AP
Donald Trump a Kim Čong-un. Foto – TASR/AP

Čína nehrá vo svetovom obchode poctivo, ak by clá mierili len na ňu, dalo by sa to čiastočne chápať. Ale ani voči nej nie sú najlepším riešením.

Čína sa dnes prezentuje ako hlavný obhajca voľného obchodu vo svete, a zdá sa, že jej to aj v Európe mnohí žerú. V skutočnosti je stále dosť uzavretou a silne kontrolovanou ekonomikou, ktorá všemožne znevýhodňuje zahraničných investorov na svojom území, bráni exportu do Číny, kradne technológie a kopíruje importovaný tovar, aby ho mohla vyrábať sama.

Predstava Pekingu o voľnom obchode je dosť jednostranná. Čína má podľa nej právo zaplavovať svet bez akýchkoľvek obmedzení svojimi výrobkami. Nezaškodí na to pomyslieť ani vtedy, keď sa budeme rozplývať na tým, aké možnosti na vývoz do Číny nám poskytne plán Pekingu na budovanie novej Hodvábnej cesty.

Keby Trumpova administratíva podnikala len kroky na vyváženie nepoctivých čínskych praktík a vyvíjala tlak na nastolenie skutočne obojstranného voľného obchodu s Čínou, hoci aj zavádzaním ciel, dalo by sa to čiastočne pochopiť a možno by to bolo aspoň v niečom aj užitočné.

Peking v každom prípade pod hrozbou amerických ciel už naznačil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie