Denník N

Robí teplú kultúru na Slovensku: Zoznamovacie aplikácie sú katastrofou pre aktivizmus

Roman Samotný. Foto N – Tomáš Benedikovič
Roman Samotný. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na nudapláži nie je nič vulgárne sexuálne, je to veľmi slobodné, rešpektujúce a myslím si, že tento priestor môže fungovať aj v noci, hovorí aktivista Roman Samotný, ktorý v Bratislave prevádzkuje kaviareň Tepláreň a organizuje párty pre LGBT komunitu.

Roman Samotný (34) začal robiť kultúrne podujatia pre LGBT komunitu už pred siedmimi rokmi, keď začal organizovať aj párty Tepláreň. Prvá sa konala v KC Dunaj a prišli na ňu stovky ľudí. Teplé párty začali pribúdať, neskôr vznikli aj ďalšie akcie ako Homomat, Queer Beer, Tutti Frutti, Shame a ďalšie. Teplé eventy spočiatku organizoval vo voľnom čase a popri tom pracoval v televízii JOJ ako dramaturg. Po pár rokoch sa začal LGBT aktivizmu venovať na plný úväzok a z televízie odišiel. Otvoril si kaviareň Tepláreň Café a spoluorganizuje Filmový festival inakosti.

Chcú ľudia chodiť na párty a miesta, ktoré sú označené ako teplé?

Dopyt je veľký, a to nielen v Bratislave, ale po celom Slovensku. No zároveň je s tým spojená kopa patálií. Mnohí ľudia nie sú vyoutovaní (neurobili coming out, teda nezverejnili svoju orientáciu), stále majú problém ísť do priestoru, ktorý je explicitne označený ako teplý, a radšej preferujú chodenie do Viedne, ktorá je vzdialená šesťdesiat kilometrov, či do Prahy, ktorá je síce ešte ďalej, ale môžu tam hovoriť svojím vlastným jazykom. Preto si myslím, že tá scéna je na Slovensku veľmi chudobná a malá. Dopyt však určite rastie.

Kaviareň Tepláreň Café funguje už tri roky. Potrebujú homosexuáli svoj vlastný podnik?

Určite áno, je to prirodzené. Ak má človek nejakú identitu alebo záujmy, tak vyhľadáva ľudí, ktorí sú mu blízki. Potrebuje priestor, kde tých ľudí nemusí zložito hľadať. Jednoducho tam príde a vie, že ten priestor je teplý, a všetko je jasné.

Zablúdi k vám občas aj niekto, kto nevie, že ste teplý bar?

Samozrejme. Sme normálne na ulici, takže keď ľudia idú okolo, prídu. Alebo sem chodia aj cielene, pretože vedia, že je tu fajn atmosféra. Chodia sem za priestorom, ktorý je priateľský a otvorený.

Sú aj takí, ktorí si až počas pitia kávy uvedomia, že sú v gej bare?

Áno, ale nikdy sme s tým nemali problém. Už sme súčasťou ulice, ľudia vedia, že na Zámockej je bar pre teplých, bodka. Žiadne drámy okolo toho nie sú. Vidím, že keď niekto ide okolo, tak sa zachichoce, lebo si prečíta, že Tepláreň. Občas sa sám seba pýtam, prečo sa ešte aj dnes musíme zachichotať, keď vidíme teplý bar.

Nikto si sem nechodí vybiť nenávisť k LGBT ľuďom?

V Bratislave

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie