Denník N

Kanada je druhým štátom sveta, ktorý legalizoval rekreačné použitie marihuany

Oslavný joint vo Vancouveri. Foto – AP
Oslavný joint vo Vancouveri. Foto – AP

Kanaďania budú môcť nosiť 30 gramov marihuany, premiér Trudeau argumentuje, že tým ochránia deti.

Používanie marihuany na lekárske účely je v Kanade legálne už od roku 2001. Kanadský senát však v utorňajšom historickom hlasovaní o zákone s názvom The Cannabis Act (známy aj ako zákon C-45) v pomere 52 k 29 (dvaja sa zdržali) schválil rekreačné používanie marihuany.

Ide vôbec len o druhú krajinu sveta, a prvú z vyspelých štátov skupiny G7, kde je povolené použitie marihuany tak na lekárske, ako aj na rekreačné účely.

Prvým takýmto štátom na svete sa v roku 2013 stal juhoamerický Uruguaj. Južný sused Kanady – Spojené štáty – má dovolené rekreačné použitie najznámejšej mäkkej drogy v deviatich štátoch a District of Columbia, zatiaľ čo v 30 štátoch USA je marihuana legálna v prípade lekárskych potrieb.

The Cannabis Act bol prvýkrát predložený 13. apríla 2017 a v novembri prešiel kanadskou snemovňou. Zákon musí ešte podpísať generálna guvernérka, čiže zástupkyňa britskej kráľovnej Alžbety II. V prípade jej súhlasného stanoviska sa skončí zákaz platiaci v krajine od roku 1923.

Kanadská vláda pôvodne chcela, aby práve prijatý zákon platil už od júla tohto roku. Jednotlivé kanadské provincie sa však dožadovali 8-12 týždňov na úpravu a implementáciu nových pravidiel. Preto sa predpokladá, že používanie marihuany bude v Kanade oficiálne legálne niekedy v polovici septembra.

Opatrenie na ochranu detí

Kanadský premiér Justin Trudeau, známy svojimi liberálnymi názormi, po hlasovaní v senáte na Twitteri napísal: „Naše deti sa dostávajú k marihuane príliš jednoducho, rovnako tak zločinci vedia zhrabnúť zisk. Teraz to zmeníme.“

Z výsledku neskrývala radosť ani ministerka spravodlivosti Jody Wilson-Raybouldová. „Toto je historický míľnik pre progresívnu politiku v Kanade. Tieto právne predpisy pomôžu ochrániť našu mládež pred rizikami súvisiacimi s užívaním marihuany a súčasne zabrániť tomu, aby sa zisky dostávali do rúk zločincov a organizovaného zločinu,“ napísala na Twitteri.

Čo bude legálne a čo nie

Po predpokladanom formálnom schválení zákona

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie