Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O živote v New Hampshire, kde sú ľudia obkľúčení medveďmi

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Napriek dramatickým príbehom sú štatistiky k medveďom priaznivé. Naposledy tu človek po útoku medveďa zomrel v roku 1784. Medvede sú síce šelmy, ale s ľuďmi nechcú mať opletačky.

V New Hampshire žije 6-tisíc medveďov (od roku 1990 sa ich počet zdvojnásobil) a žijú na 90 percentách územia tohto zalesneného amerického štátu. Obyvatelia tamojších osád a samôt sú z ich drzosti čoraz nervóznejší. Novinár Matthew Hongolitz-Hetling v rozsiahlej reportáži píše o strachu z týchto veľkých zvierat, o láske k nim, o mýtoch, ktoré si ľudia vymýšľajú, ale aj o skutočných príbehoch, keď medvede prichádzajú k ich sídlam zabíjať sliepky, mačky alebo ovce.

Stratégie, ako žiť s medveďmi, sú rôzne. Framárka Dianne Burringtonová chová ovce a postavila elektrický plot. Okrem toho kúpila lamu, ktorá sa o bezpečnosť oviec stará (lama je veľká bojovníčka a má ostré zuby).

Dlho to fungovalo spoľahlivo, až raz v noci počula vydesený bľakot oviec a vybehla v nočnej košeli von so zbraňou v ruke. Lama jačala ako siréna a Dianne uvidela zrútený plot a medveďa, ktorý pred lamou utekal do lesa. Potkol sa však na drôtoch, urobil kotrmelec a keď sa postavil, narazila do neho rozzúrená lama. V tomto súboji lama (volá sa Hurikán) vyhrala a medveď si zachránil kožuch útekom.

Iný príbeh je drsnejší. Tracey Colburnová žije na samote uprostred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie