Denník N

Dnes pokračujú protesty Za slušné Slovensko. V Bratislave vystúpi Polnišová aj Huba, farmári prídu na traktoroch

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave budú v piatok protesty Za slušné Slovensko. Chcú zhodnotiť tri mesiace novej vlády.

V piatok bude v poradí ôsmy protest Za slušné Slovensko. Organizátori pripomínajú, že uplynuli štyri mesiace od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a tri mesiace, odkedy bola vymenovaná nová vláda. Aj napriek tomu, koľko času prešlo, nevidia kroky, ktoré by vo verejnosti zvýšili dôveru voči vláde.

„Nie, situácia sa neupokojila ani nestabilizovala. Povedzme jasne a odvážne, že vláde nedôverujeme a že nepredstavuje žiadnu zmenu,“ napísali organizátori. Z veľkých sľubov o zmene podľa nich zostali len prázdne slová. Vláda neurobila podľa nich nič, čo by obnovilo dôveru ľudí v štátnu moc.

Kde budú protesty:

  • Bratislava – začne o 17. hodine pred Úradom vlády, pochod pokračuje na Námestie SNP
  • Košice – začne o 18. hodine v Parku Moyzesova (pri športovej hale)
  • Banská Bystrica – začne o 18. hodine na Námestí SNP

Denník N bude vysielať naživo na Facebooku zo zhromaždení v Bratislave a Košiciach.

Na pódiu budú herci aj novinári

Ani po štyroch mesiacoch polícia nevie, kto Kuciaka a Kušnírovú zavraždil alebo kto si vraždu objednal. Organizátori kritizujú vyšetrovateľov za pochybenia, ale aj za to, že policajní funkcionári, o ktorých Kuciak písal, sú stále v polícii.

„Dnes to sú štyri mesiace. Po štyroch mesiacoch od vraždy Jána a Martiny sa neudiali výrazné zmeny k lepšiemu. Naopak, RTVS kolabuje. A farmári a farmárky z celého Slovenska po protestnej jazde kempujú na Tyršovom nábreží v Bratislave,“ napísali organizátori na Facebooku. Kritizujú aj to, ako sa správajú ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

„Sme svedkami toho, ako aj naďalej pokračuje utláčanie farmárov. Vidíme, že špeciálna prokuratúra vie expresne rýchlo potrestať svojho prokurátora, ale bývalých ministrov ani len nevypočuje. Korupčné kauzy zostávajú stále nevyšetrené a pán Kováčik vo svojom kresle. Dozvedáme sa o mimoriadnom podnikateľskom talente politikov, ktorí pozemky a nehnuteľnosti nakupujú podozrivo lacno a predávajú draho. Vidíme zápas o RTVS a odchádzajúcich redaktorov, ktorí sa nechcú podvoliť nastupujúcej normalizácii,“ píšu organizátori.

Na proteste v Bratislave vystúpia napríklad herci Martin Huba a Petra Polnišová, novinári Trendu Xénia Makarová a Marián Leško či skupina Sendreiovci. (Sendreiovci nakoniec svoju účasť zrušili). Okrem nich prídu aj zástupcovia občianskych iniciatív a farmárov.

Protesty budú okrem Bratislavy aj v KošiciachBanskej Bystrici. Zhromaždenie chystajú aj v Leviciach.

Farmári u prezidenta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prídu aj nespokojní farmári

V Košiciach aj Banskej Bystrici sa začínajú zhromaždenia o 18. hodine. V Bratislave sa začne pochod o 17. hodine pred úradom vlády a ľudia budú pochodovať na Námestie SNP.

Na proteste by sa mali zúčastniť aj farmári s poľnohospodárskou technikou, ktorí išli z východného a zo stredného Slovenska na traktoroch do Bratislavy. Chcú riešiť s premiérom a ministerkou pôdohospodárstva podvody s agrodotáciami, zákony, ktoré podľa nich ničia malých poľnohospodárov, a aj fyzické útoky, ktoré niektorí na svojich poliach zažívajú.

„Priniesli sme 2000 balíkov mrkvy, aby ľudia videli, aký je rozdiel v chuti,“ hovoria. Priniesli aj zemiaky, ktoré chcú zajtra rozdať medzi ľudí. Ľudia im na Tyršovo nábrežie doniesli veľa jedla a takto im to chcú vrátiť.

Farmári hovoria, že ich protest sa neskončí, kým koalícia nepodpíše memorandum o ich požiadavkách. Má vychádzať z Košickej výzvy, ktorú farmári spísali. „Keď to bude trvať týždeň, budeme tu týždeň. Bohužiaľ, prepáčte, ale budeme tu,“ povedali farmári. Ministerka pôdohospodárstva Matečná nemá ich dôveru.

Aj keď sa už začína žatva, farmári zdôraznili, že protest sa nekončí. Striedajú sa a vyzvali aj iných farmárov, nech sa pripoja. Niektorí sa pripoja v regiónoch – v Kežmarku, na Spiši a v Poprade podľa nich má byť zajtra podporná jazda farmárov. „Každý musí obetovať aj pár dní zo žatvy,“ povedali.

Aj keď od príchodu žiadali stretnutie s premiérom Petrom Pellegrinim, ten sa s nimi nestretol a na ich žiadosť ani neodpovedal. Farmárov prijal prezident Andrej Kiska aj predseda parlamentu Andrej Danko.

Pellegrini chcel, aby ich prijala ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná. Musela sa kvôli tomu vrátiť zo služobnej cesty v Prahe, ale k stretnutiu nakoniec nedošlo, farmári sa s ňou totiž chceli stretnúť všetci – prišlo ich 120, ministerka žiadala, aby na stretnutie prišlo len pár z nich.

Čo budú v iniciatíve robiť ďalej

Za slušné Slovensko doteraz organizovalo po celom Slovensku sedem protestných zhromaždení. Posledné bolo začiatkom mája – deň pred plánovanou svadbou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej.

Na zhromaždenia Za slušné Slovensko chodili desaťtisíce ľudí. Prvé zo zhromaždení sa počtom ľudí prirovnávali k Nežnej revolúcii, keď na námestia v desiatkach miest na Slovensku prišli tisíce ľudí, v Bratislave na to najväčšie až 65-tisíc ľudí.

Organizátori protestov Za slušné Slovensko podali aj trestné oznámenie na Roberta Fica. Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Organizátori mali viacero podmienok, hlavnou z nich však bolo vyšetrenie vraždy Kuciaka a Kušnírovej. To, že vražda stále nie je vyšetrená, pripomenul poslancom aj prezident Andrej Kiska vo svojej správe o stave krajiny, ktorú predniesol v parlamente v stredu.

Začiatkom mája sa organizátori stretli s premiérom Petrom Pellegrinim. Ohlásili tiež, že budú podporovať regionálnych politikov v komunálnych voľbách.

Iniciatíva Za slušné Slovensko sa však na politickú stranu nezmení – aj preto, že to organizátori sľúbili rodičom Kuciaka a Kušnírovej. Ľudia, ktorí pomáhali organizovať protesty, však môžu dostať od iniciatívy pred novembrovými voľbami podporu.

Jedným z organizátorov, čo idú do komunálnej politiky, je Marek Hattas, ktorý sa bude uchádzať o post primátora Nitry. Hattas je zakladateľom kultúrneho centra Hidepark, vlani založil aj neformálnu skupinu Občania pre Nitru, v ktorej dnes funguje viac ako desiatka odborníkov z rôznych oblastí. Organizoval aj protesty v Nitre.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie