Denník N

Voda, voda, samá voda. Fotograf Ján Viazanička ukazuje, ako vyzerá dovolenka na Slovensku

Dovolenka doma ako ju videl fotograf Ján Viazanička.
Dovolenka doma ako ju videl fotograf Ján Viazanička.

Tráviť dovolenku doma je podľa fotografa Jána Viazaničku stále považované za niečo menejcenné, hoci miest, kde si môžeme užiť voľno, máme na Slovensku dosť. Ukazuje ich vo svojej novej sérii fotografií.

Ideálnu dovolenku si predstavuje podobne ako asi veľká časť z nás: slnko, more alebo príjemný tieň lesa. Keď však nad témou trávenia voľného času začal premýšľať viac, došlo mu, ako veľmi je pojem dovolenky v jeho predstave stále ovplyvnený tým, čo zažil ako dieťa.

„Narodil som sa v Československu, ktoré patrilo pod vplyv Zväzu sovietskych socialistických republík. A jedno zo špecifík nedemokratických režimov je, že môžete ísť iba tam, kam vám to dovolia. Aj keď máte dovolenku,“ hovorí fotograf Ján Viazanička.

Táto situácia má podľa neho dodnes vplyv na to, ako ľudia vnímajú dovolenku doma. Roky mnohí trávili všetky prázdniny iba v slovenských kopcoch a na jazerách, no keďže toto rozhodnutie nebolo tak celkom slobodné, iba ťažko sme podľa neho mohli skutočne vnímať to, čo tu máme.

„Dodnes je to považované tak trochu za hanbu, keď človek trávi dovolenku doma. Tiež to tak cítim, a práve preto som si vlani povedal, že to skúsime s rodinou inak a nájdeme miesta, ktoré si užijeme bez toho, aby sme to vnímali ako niečo menejcenné,“ hovorí Viazanička.

Spolu s manželkou, s dvoma dcérami a psom nasadli do auta a prešli takmer celé Slovensko. Výsledkom je séria fotografií Dovolenka doma.

Foto – Ján Viazanička

Foto – Ján Viazanička

Foto – Ján Viazanička

Foto – Ján Viazanička

Slovenský fenomén

Ich cesta sa začínala v Banskej Belej, kúsok od Banskej Štiavnice, kde žijú a kam prúdi aj množstvo turistov, hoci iba vo veľmi vymedzenom a krátkom období roka.

Prešli Horehroním, potom južnou časťou Slovenska smerom na východ krajiny až k hraniciam s Ukrajinou a s Poľskom, späť cez Bardejov, Kežmarok a Levoču. Ďalšie samostatné cesty viedli cez Martin, Dolný Kubín, Ružomberok či Liptovský Mikuláš alebo juhom na západ krajiny.

Ján Viazanička dobre pozná rôzne lokality, roky chodí po Slovensku a fotografuje – buď samostatné autorské témy, alebo v rámci spoločného projektu Premeny Slovenska s Borisom Némethom. Teraz sa však chcel sústrediť iba na tému trávenia voľného času.

„Vytipoval som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie