Denník N

Danko zorganizoval seminár o nenávisti na webe. Kolegom z SNS vraj zakazuje konšpirácie

Božie oko je spájané okrem iného aj so slobodomurármi. Keďže je aj na dolárovej bankovke, konšpirační teoretici v tom vidia dôkaz, že svet riadia tajné spolky. V skutočnosti sa tento symbol objavil 200 rokov pred slobodomurármi a zďaleka nesúvisel len s nimi. Foto – Wikipédia
Božie oko je spájané okrem iného aj so slobodomurármi. Keďže je aj na dolárovej bankovke, konšpirační teoretici v tom vidia dôkaz, že svet riadia tajné spolky. V skutočnosti sa tento symbol objavil 200 rokov pred slobodomurármi a zďaleka nesúvisel len s nimi. Foto – Wikipédia

Predseda SNS chce navrhnúť zákon, ktorý má riešiť anonymných hejterov. Na internete majú podľa neho platiť rovnaké pravidlá, aké platia v reálnom živote.

Na prvý pohľad to vyzerá ako dve protichodné záležitosti. Andrej Danko zorganizoval s izraelskými poslancami konferenciu o zodpovednosti na internete. Jemu blízki ľudia, ako Lukáš Machala alebo podpredseda SNS Jaroslav Paška, pritom pravidelne šírili konšpiračné teórie o nakazených migrantoch či o iluminátoch.

Danko vo štvrtok dopoludnia ukázal svoju menej známu tvár. Zaštítil podujatie s názvom „regionálny seminár k nenávistným prejavom“, na ktorý kancelária slovenského parlamentu pozvala napríklad podpredsedníčku izraelského Knessetu Revital Swid či izraelského veľvyslanca Avinera Vapniho.

Danko pred nimi predniesol štátnicky znejúci prejav. Kritizoval v ňom napríklad Slovákov popierajúcich holokaust. „Slovensko má veľký problém so skupinou obyvateľov, ktorí popierajú veci, ktoré sú historicky nepopierateľné,“ hovoril Danko.

Menovite spomenul ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorá by podľa neho mala byť zakázaná. O jej poslancoch nepriamo hovoril ako o „bláznoch a šialencoch, ktorí sa dostali do parlamentu“. Z prejavu dokonca vynechal aj Igora Matoviča, Borisa Kollára či Richarda Sulíka, ktorých inokedy tiež častuje podobnými výrazmi.

Vo svojom prejave zároveň navrhol, aby sa nenávisť na internete riešila špeciálnym zákonom. Podľa predsedu parlamentu musia užívatelia sociálnych sietí niesť jasnú zodpovednosť za klamlivé či extrémistické prejavy, ktoré šíria.

Facebook Pašku a Machalu

Po príklady netreba chodiť ďaleko. Napríklad podpredseda SNS Jaroslav Paška na svojom facebooku s obľubou šíril rôzne statusy, ktoré sa v ničom nelíšia od príspevkov v kotlebovských skupinách.

Pred parlamentným voľbami to boli napríklad obrázky s tvrdeniami, že migranti do Európy prinášajú rôzne epidémie.

Inokedy išlo o príspevky, v ktorých Paška prirovnával plán na vybudovanie malého pracoviska NATO na Slovensku k sovietskej okupácii z augusta 1968.

Ďalším príkladom je Dankov mediálny poradca, kandidát SNS do parlamentu Lukáš Machala, z ktorého Danko na krátky čas urobil vysokopostaveného úradníka ma ministerstve školstva.

Machala sa preslávil svojou dôverou v konšpiračné teórie. Na faceboku zdieľal napríklad článok, v ktorom sa písalo, že moslimských migrantov posielajú do Európy ilumináti.

„Tieto smutné riadky sú natoľko pravdivé, až z nich mrazí. V tomto období vrcholí príprava na konečné riešenie európskej a teda aj slovenskej otázky,“ písal vystrašený Machala k článku, ktorý pochádzal z anonymného českého webu Lajkit.

Tieto a ďalšie príspevky nakoniec pomohli k tomu, že Machala po niekoľkých týždňoch na ministerstve školstva skončil.

Strašenie kebabmi

Čo na príspevky týchto členov SNS hovorí ich predseda Danko?

Na otázky Denníka N odpovedal, že sa týmito vecami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie