Denník N

Môžeme vymyslieť čokoľvek, prijatiu nejakých utečencov sa nevyhneme

Fotografie talianskeho námorníctva ukazujú, ako sa prevrhla loď s utečencami neďaleko líbyjského pobrežia. Foto – TASR/AP
Fotografie talianskeho námorníctva ukazujú, ako sa prevrhla loď s utečencami neďaleko líbyjského pobrežia. Foto – TASR/AP

Triedenie migrantov už v Afrike bude fungovať tiež len vtedy, ak budú mať skutoční utečenci legálnu možnosť prísť do Európy.

Viktor Orbán sa na samite vyšehradských premiérov v Budapešti pochválil ďalším inšpiratívnym úspechom. Vyriešil nepríjemnú dilemu, do ktorej jeho kolegov dostalo ich vlastné tvrdenie, že odmietajú len ekonomických migrantov a sú, samozrejme, v mene humanity ochotní prijímať skutočných utečencov.

Podľa nového balíčka zákonov Stop Soros sa v Maďarsku skutoční utečenci v budúcnosti vôbec nemôžu vyskytnúť. Za ilegálneho imigranta bez nároku na azyl totiž nový zákon označuje každého, kto do krajiny príde cez iný štát, v ktorom už nebol prenasledovaný a mohol požiadať o azyl tam.

Maďarsko je suchozemský štát susediaci len s relatívne bezpečnými krajinami, inak než cez ne sa do Maďarska nikto nedostane. Je teda jedno, odkiaľ ste vyrazili a či ste to urobili zo strachu o život, v Maďarsku skutočným utečencom nikdy byť nemôžete.

Ak napríklad utekáte zo Sýrie, utečencom môžete byť podľa Orbána len v Turecku a možno ešte v Grécku. Čo na tom, že tieto krajiny nedokážu utečencom zaistiť znesiteľné podmienky na život, ani vtedy, keby chceli, pretože ich tam jednoducho je príliš veľa. To už Orbána trápiť nemusí a ostatní politici V4 si z neho asi radi vezmú príklad.

Európska únia opäť navrhuje, aby sa problém utečencov riešil mimo jej územia vybudovaním záchytných táborov napríklad v severnej Afrike.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

George Soros

Migrácia

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie