Denník N

Autorka výstavy Hejtslováci: Chcela by som riešiť úplne iné veci, ale dennodenne sa naštvem

Záber z časti výstavy Hejtslováci. Foto - archív SSG BB
Záber z časti výstavy Hejtslováci. Foto – archív SSG BB

Po projekte Hore hajl, dolu hajl prichádza výtvarníčka Ivana Šáteková s novým provokatívnym dielom.

Mať počas jedného týždňa dve výstavy v dvoch mestách sa nestáva často. Ivana Šáteková už má za sebou piatkovú vernisáž v Banskej Štiavnici, v utorok sa chystá do Banskej Bystrice. No kým v prvom prípade ide o kurátorský výber jej hotovej tvorby a spoločnú výstavu s českým autorom Jiřím Davidom v malej súkromnej galérii Schemnitz, pre Stredoslovenskú galériu pripravila úplne nový autorský projekt.

Je veľmi pravdepodobné, že sa o ňom bude hovoriť rovnako dlho ako o vlaňajšej sérii ironicky ostrých výšiviek a malieb Slovákov, ktorú nazvala Hore hajl, dolu hajl. Dá sa povedať, že je to vlastne jej prirodzené pokračovanie. S kľúčovými slovami, ktoré majú v slovenčine krátku históriu, no silný dosah – hejt, hoax, fake news, trolling, kyberšikana.

Nedotknuteľní aj Múr nárekov

„Rada by som to vypla, ale neviem to. Už by som strašne chcela harmóniu a pokoj, riešiť úplne iné veci, ale dennodenne sa naštvem,“ hovorí Ivana Šáteková.

Pôvodne mala byť v Banskej Bystrici výstava Hore hajl, dolu hajl – tak to najskôr plánovali s kurátorom Omarom Mirzom. „Ale prišlo mi to už prefláknuté, navyše som začala mať pocit, že aj témy už sa dnes zmenili a treba ich trošku pomenovať, upriamiť pozornosť na niečo iné. Preto sme zmenili pôvodný koncept.“

Projekt Hejtslováci sa začal odvíjať od reakcií na Hore hajl, dolu hajl, ktoré začala dostávať mailom, na Facebooku a v internetových diskusiách. „Najdrsnejšie veci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie