Denník N

Doma čelí obvineniam z krivej prísahy, proti Argentíne však Modrić zatienil Messiho

Foto – AP
Foto – AP

Chorvát Luka Modrić včera večer proti Argentíne ukázal, prečo patrí k najlepším hráčom sveta. Hral fantasticky, aj keď v Chorvátsku ho na začiatku mesiaca obvinili z krivej prísahy.

Hoci sa od večera hovorí a píše o veľkom sklamaní, ktorým je na tomto svetovom šampionáte Argentína, treba spomenúť aj skvelý výkon Chorvátov, ktorí nečakane vysokým víťazstvom 3:0 nadviazali na výhru v prvom dueli s Nigériou – a s istotou si zaručili postup do osemfinále.

Chorváti prišli do Ruska s veľmi silným tímom, tvoreným individualitami z popredných európskych klubov, a s podobnou silou ako pred dvoma rokmi na Eure.

Kostra mužstva sa prakticky nezmenila a hru naďalej budujú okolo dvoch mimoriadne nadaných záložníkov – Ivana Rakitića z Barcelony a Luku Modrića z Realu Madrid.

Gól Modrića proti Argentíne

Argentína na Chorvátsko nemala

Aj keď ide o typologicky podobných hráčov, počas dlhých rokov spoločného hrania za reprezentáciu si na seba zvykli a na ihrisku si nezavadzajú. Práve naopak. Chorváti (nielen) v strede ihriska jasne dominovali nad Argentínou, ktorá sa, podobne ako proti Islandu (1:1), snažila o rozohrávku cez Javiera Mascherana. A to je hrozivé – Mascherano má najlepšie roky kariéry už za sebou a momentálne pôsobí v čínskej lige.

Argentína v aktuálnom zložení a forme jednoducho nemohla Chorvátom konkurovať, lebo Messi sa nemal na koho spoľahnúť. „Messi je výnimočný futbalista, ale nemôže spraviť všetko sám. Vo futbale potrebujete pomoc,“ povedal po zápase Modrić. A bol to jeho večer: počas celého zápasu perfektne dirigoval hru Chorvátska, posielal skvelé prihrávky a dal aj druhý gól výbornou strelou spoza šestnástky.

Modrića, samozrejme, futbaloví experti dlhodobo uznávajú, ale v diskusiách o najlepšom hráčovi planéty sa veľmi nespomína. Napriek tomu opäť ukázal, že určite k nim patrí – a to aj v čase, keď sa s ním v Chorvátsku spája veľká kontroverzia.

Modrić a Messi. Foto – AP

Päť rokov väzenia

Na začiatku mesiaca sa totiž riešila kauza

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie