Denník N

Matečná je ako ľadovec a extrémne sucho v jednom (udalosti týždňa)

Štrasser, Bezák, Goda a Karolína Koščová Stach vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Malí a strední farmári sa namiesto príprav na žatvu museli vydať na traktoroch cez celé Slovensko do hlavného mesta, aby pod oknami vlády, parlamentu a ministerstva pôdohospodárstva dali fyzicky najavo, že pôdohospodárska mafia ich už roky likviduje a štátne orgány to bezočivo tolerujú (ak nie dokonca podporujú). Farmári majú moju úctu. Bratislavčania im ju aj dali najavo. Aj prezident Kiska, ktorý ich prijal. Áno, prijal ich aj Andrej Danko, ktorého rezortná ministerka sa voči nim správa ako extrémne sucho a ľadovec v jednom. Apropo, páni Sulík, Matovič plus ďalšia „opo“ – vy nemienite vytiahnuť hlavu z piesku, na ktorom sa hráte?

Oneskorená udalosť

Marianovi Kočnerovi prišlo pri zatýkaní nevoľno. Chápem ho. Aj mne tak prišlo pred devätnástimi rokmi, keď obsadil Markízu. A odvtedy ešte veľa-veľakrát.

Rusifikácia týždňa

Minister obrany Gajdoš vyzeral, akoby mu vytrhli zub bez umŕtvenia, keď sa ho novinári pýtali, čo hovorí na to, že premiér zdržal kšeft s novými stíhačkami. Každopádne platí, že kým má naša armáda vo výzbroji sovietske stíhačky MIG-29, máme doma (a v NATO) Rusov. Ak kúpime švédske gripeny, budeme tu mať Rusov ešte dva roky, ak americké F-16, budeme ich tu mať (teda Rusov) ešte päť rokov. Gripeny sú lacnejšie, F-16 drahšie. „Obranyschopnosť sa nedá zmerať,“ tvrdí Ján Hoľko, šéf služobného úradu ministerstva obrany. Ale dá. Napríklad aj číslami na súkromných účtoch niektorých osôb.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Farmári sadli do traktorov a vyrazili na Bratislavu. A výsledkom je, že Danko možno vyrazí Matečnú. A aj keď nevyrazí, nasadenie a odvaha farmárov budú inšpirovať ďalších, aby dôsledne šli za svojimi požiadavkami, keď treba, tak aj na traktoroch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie