Denník N

7 dobrých správ: Mysleli si, že lásku už nenájdu. Opäť sa však zaľúbili v domove dôchodcov

Jeanine Leseigneurová a Raymond Maire. Foto – Normandie-Actu
Jeanine Leseigneurová a Raymond Maire. Foto – Normandie-Actu

Japonskí fanúšikovia upratali po futbalovom zápase štadión, v Partizánskom dostanú novorodenci svoje prvé topánky od mesta a festival Pohoda bude bez plastov. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Zachraňuje sýrsky hodváb

Mohamed al-Rihawi pracuje s týmto materiálom celý svoj život. Pre vojnu v Sýrii nezostal v krajine takmer nikto, kto sa rovnako ako on venuje farbeniu sýrskeho hodvábu.

„Konflikt ma ovplyvnil. Predtým som pracoval celý týždeň, ale teraz mám prácu len dva alebo tri dni za týždeň a niekedy nepracujem vôbec,“ povedal al-Rihawi pre al-Džazíru s tým, že hodváb si kupuje stále menej a menej ľudí. Zo Sýrie totiž utiekli milióny domácich a do krajiny už neprichádzajú žiadni turisti.

53-ročný al-Rihawi mal pred začiatkom vojny veľkú dielňu na predmestí Damasku a zamestnával v nej 14 ľudí. Pre boje však musel s rodinou odísť do Aleppa. Napriek horším podmienkam a ešte horším vyhliadkam v tomto odvetví sa svojej vášne nechce vzdať a obchod si chce udržať.

„Mám ešte ďalšiu prácu, ale nechcem sa vzdať tohto zamestnania, pretože ho mám rád a nie je tu nikto, kto by v ňom pokračoval,“ uviedol. „Zaúčam doň svojho syna Noura. Nemám z tohto veľa peňazí, ale mám to rád.“

2. Japonskí fanúšikovia po zápase upratali štadión

Japonskí futbaloví fanúšikovia sa po utorkovom víťaznom zápase svojho mužstva nad Kolumbiou namiesto oslavy pustili do upratovania. S vrecami na odpadky vyčistili štadión Mordovia Arena v meste Saransk.

„Nie je to iba súčasť futbalovej kultúry, ale súčasť japonskej kultúry,“ povedal pre BBC futbalový novinár Scott McIntyre, ktorý pôsobí v Japonsku. „Dôležitým aspektom japonskej spoločnosti je zabezpečiť, aby bolo všetko úplne čisté, a je to tak aj v prípade všetkých športových podujatí.“

Je to návyk, ktorý Japoncov učia od detstva. „Upratovanie po zápasoch je rozšírením základného správania, ktoré sa vyučuje v škole, kde deti čistia triedy a chodby,“ uviedol Scott North, profesor sociológie na Osackej univerzite. „Postupne sa to stáva zvykom u väčšiny obyvateľstva.“

Navyše sa zdá, že Japonci inšpirovali aj ďalšie krajiny. Napríklad fanúšikovia Senegalu po víťazstve nad Poľskom rovnako upratali svoj sektor štadióna, píše britský Guardian.

3. Zaľúbili sa v domove dôchodcov

Na veku v láske nezáleží, píšu francúzske médiá, ktoré priniesli príbeh zamilovanej dvojice z domova dôchodcov. Jeanine Leseigneurová má 90 rokov a Raymond Maire o rok menej. Zaľúbili sa do seba pred polrokom v domove dôchodcov v meste Luc-sur-Mer a v stredu pred zamestnancami domova aj svojimi rodinami uzavreli manželstvo.

Všetko sa to začalo príchodom Jeanine do domova dôchodcov. „Išiel som na obed, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie