Denník N

Protesty Za slušné Slovensko: Premiér sa môže hanbiť, tvári sa ako hospodár, čo sadí zemiaky, ale farmárov neprijal

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na proteste Za slušné Slovensko vystúpili aj nespokojní farmári, ktorí po jeho skončení odchádzajú naspäť na stredné a východné Slovensko a ukončia svoj protest. Zúčastnilo sa ho 6- až 8-tisíc ľudí.

Vláda kašle na ľudí, znelo Námestím SNP na ôsmom proteste Za slušné Slovensko. Vláda podľa organizátorov stále chráni „našich ľudí“ a nič nezmení, musia to urobiť ľudia. Vystavili jej aj vysvedčenie – mala by dostať nedostatočnú, lebo nepredstavuje žiadnu zmenu. Na proteste zbierali aj podpisy pod petíciu za predčasné voľby.

Podľa odhadu Denníka N, ktorý konzultoval s organizátormi, bolo v Bratislave na Námestí SNP šesť- až osemtisíc ľudí.

Foto – Denník N/mapchecking.com/gkstill.com
Po rozdelení na dve polovice usudzujeme, že pod pódiom je cca 5-tisíc ľudí pri hustote 2,5 človeka na m2, na zvyšku námestia môže byť cca tisíc ľudí pri hustote 1 človek na m2. Foto – N/mapchecking.com/gkstill.com

„Premiér Peter Pellegrini sa môže hanbiť, tvári sa ako veľký poľnohospodár, ktorý sadí zemiaky, ale keď tí naozajstní poľnohospodári prídu do Bratislavy, ani sa s nimi nestretne,“ povedal organizátor Juraj Šeliga. Premiér povedal, že sa s nimi stretne až v júli a nie v Bratislave, ale na východe.

Ignoruje ich podľa Šeligu aj ministerka pôdohospodárstva, ktorá ich takisto neprijala. „Politici sa tvária, že sa nič nedeje, ale deje sa. Vidíte tie traktory, ony sú toho dôkazom,“ povedal Šeliga.

Video: Protest v Bratislave

Autorka: Michaela Barcíková

Vláda podľa organizátorov nesplnila ich požiadavky. Ani štyri mesiace po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nie je táto vražda objasnená a vychádzajú na povrch nové pochybenia v jej vyšetrovaní. Neprišlo podľa nich ani peklo, ktoré sľuboval rozpútať generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ak sa ukáže, že Kuciaka zabili pre jeho prácu.

Organizátori sa však venovali aj ďalším skupinám, ktoré sa dlhodobo sťažujú na zlé podmienky. Učitelia by podľa nich mali byť vážení a mali mať lepšie postavenie. Zdravotníctvo je v katastrofálnom stave a trpíme nedostatkom lekárov a sestier.

Pripomenuli si aj piate výročie policajnej razie v Moldave nad Bodvou, kde polícia zbila Rómov. „Zásah dodnes nebol vyšetrený,“ povedali. „Je obrovskou hanbou, že dodnes nevieme povedať, prečo polícia bila svojich občanov. Musíme sa zastať slabších bez ohľadu na to, kto to je,“ povedal organizátor Juraj Šeliga.

Najsilnejšie momenty protestu v Bratislave:

Mária Kuciaková: „Nerobil to len pre seba, ale pre nás všetkých. Chcel krajinu, kde spravodlivosť bude platiť rovnako pre obyčajných ľudí aj pre špičky politických strán. My chceme to isté, to jediné môžeme pre nich urobiť, že budeme pokračovať v jeho snahe a nebudeme ľahostajní.“

Zlatica Kušnírová: „Ďakujeme, že stále stojíte pri nás, my trúchlime stále. Lenže cítime vinu a ľútosť. Za to, že sme ich neochránili.“

Novinár Marián Leško: „Nebol to Soros, kto dostal ľudí do ulíc, ale bol to spôsob, ktorým sa tu vládlo a vládne. Ako občania chceme to, čo vždy, aby zákony platili aj na politikov. Aby aj oni boli občania, ktorí sa zodpovedajú za to, čo spravili, a aby na nich platil Trestný zákon.“

Herec Martin Huba: „Túžili sme po slušnosti, lebo človek túži po tom, čo nemá. Ulica netúži vládnuť. A tobôž nie herci. No história nás učí, že ulica vládne vtedy, keď vládnu tí, čo vládnuť nemajú.“

Jana Bučka, režisérka: „Nedokážem si predstaviť väčšiu hrôzu, ako to, keď vám zomrie dieťa. Tobôž nie vtedy, keď vám ho zavraždia. Je hanba, že sme dopustili, že veci došli takto ďaleko. Nenecháme sa znechutiť podpásovými útokmi poslanca Roberta Fica, nenecháme sa kúpiť sociálnymi balíčkami a nezabudneme, kto je za súčasný stav spoločnosti zodpovedný.“

Novinárka Xénia Makarová: „Treba nechať políciu, aby si mohla robiť svoju prácu. To platí aj pre súdy a prokuratúru, aj tam sa slušní ľudia nájdu. Súčasne sú mnohé iné problémy, ktoré vláda nerieši. Miesto vyšetrovania smrti Jána a Martiny sa vláda zmohla len na sociálny balíček.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Sestra Jána Kuciaka: Trúchliť budeme vždy

Na proteste prečítali aj list od sestry Jána Kuciaka Márie. Prečítala ho herečka Petra Polnišová: „Niektorí ľudia nechápu, prečo to robíme, prečo chodíme na námestia a nesedíme doma a netrúchlime. My trúchlime stále a navždy budeme.“

Cíti vinu a ľútosť. Vinu za to, že ich nedokázali ochrániť. „Že sme ich nechali samých, že sme dopustili, aby sa im to stalo. Ľútosť nad tým, že nevieme nič urobiť. Sami nič nezmôžeme a nezmeníme, môžeme len o tom hovoriť a pripomínať to,“ napísala.

Pripomína, že nezomreli nešťastnou náhodou, ale zavraždili ich v ich vlastnom dome. „Niekedy by som najradšej rodinu pobalila a vzala niekam ďaleko, ale nemôžeme, musíme niečo urobiť,“ napísala.

Exposlankyňa za Smer je medzi farmármi populárna. Foto N – Andrej Bán

Farmári po proteste odídu z Bratislavy

Na proteste vystúpili aj farmári, ktorí na traktoroch išli dva dni z východu do Bratislavy. Žiadajú zmeny v poľnohospodárstve. V piatok po proteste sa chcú vydať naspäť na východ. Časť z nich odíde v sobotu. Protest bol podľa nich úspešný. „Náš protest bol úspešný aj preto, že ste pri nás stáli,“ hovoria farmári. Dodali, že ľudia ich päť dní podporovali, za čo im doniesli aj domácu zeleninu. „Politikom až tak neveríme a ich kroky budeme aj naďalej sledovať. Prisľúbili, že každý mesiac budeme mať pracovné skupiny a budeme o tom informovať,“ hovoria.

„Musíme ísť na žatvu, ale ak poslanci v septembri neschvália memorandum, vráti sa nás ešte omnoho viac.“

Protest ukončili, keď s opozičnými stranami podpísali memorandum, kde opísali, aké zmeny vyžadujú. Chcú, aby sa ním po lete zaoberali poslanci v parlamente.

Koaličné strany neprišli, ale môžu sa pridať neskôr, odkázali im farmári.

Farmári sa chceli stretnúť s premiérom Petrom Pellegrinim, ten ich však neprijal a povedal, že sa s nimi stretne začiatkom júla a nie v Bratislave, ale na východe.

Neprijala ich ani ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS), aj keď mali schôdzku dohodnutú. Nepáčilo sa jej, že na stretnutie chcelo prísť všetkých 120 farmárov. Poľnohospodári povedali, že Matečnej nedôverujú.

Prijal ich tak len prezident Andrej Kiska a predseda parlamentu Andrej Danko zo SNS. Ten odmietol, že by pre problémy poľnohospodárov Matečnú odvolal. Farmári už roky hovoria o tom, ako na ich pôdu berú dotácie ľudia, ktorí ju nevlastnia, a ako boli aj obeťami fyzického násilia.

V Košiciach: Vraždou Kuciaka a Kušnírovej dostal každý z nás zásah do svedomia

V Košiciach prišlo na zhromaždenie okolo 150 ľudí.

„Ďakujeme, že stále stojíte pri nás, my trúchlime stále. Lenže cítime vinu a ľútosť. Za to, že sme ich neochránili,“ odkázala Zlatica Kušnírová v liste, ktorý poslala protestujúcim v Košiciach.

Kušnírová napísala, že hoci už uvažovala, že s rodinou odíde, chce ďalej bojovať a niečo urobiť. „Viem, že sami nič nezmeníme. Ale jediné, čo môžeme urobiť, je hovoriť o tom. Budeme pokračovať a nebudeme ľahostajní. Musíme bojovať. Sme im to dlžní.“

Vystúpil na ňom Štefan Šefčík z iniciatívy Hnevám sa. Vyzýva ľudí, aby sa podpísali pod petíciu za predčasné voľby. „Koncom júla chceme odovzdať petíciu, aby sa referendum mohlo konať spolu s komunálnymi voľbami,“ povedal Šefčík.

V Košiciach vystúpil aj Ján Mičovský, lesník a aktivista. „Roky, ktoré sa končia osmičkou, majú v našej histórii silu. Tento rok vstúpi do histórie významným spôsobom. Ukázal, že občiansky súcit, empatia a odvaha sú silné. Z malého občana sa stal statočný človek.“

Mičovský rozdelil ľudí do troch kategórií – na tých, ktorí chodia na protesty a nepotrebujú návod, čo robiť. Na tých, ktorí neprišli, lebo sa boja vlastného názoru. A tých, ktorí ešte neprecitli a nepochopili, čo sa stalo. „Vrahovia nezabili len Jana a Martinu. Každý z nás dostal zásah do svedomia,“ povedal Mičovský.

Protest v Košiciach. Foto – TASR

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Dobytkár

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie