Denník N

Neisté dedičstvo singapurského samitu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Keby sa Severná Kórea otvorila západným podnikateľom, čoskoro by zistila, že sa v nej ešte intenzívnejšie objavujú aj západné idey.

Americký prezident Donald Trump sa vrátil z krátkeho singapurského samitu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo výbornej nálade. „Každý sa teraz môže cítiť oveľa bezpečnejšie ako v deň, keď som sa ujal úradu,“ napísal na Twitteri. „Severná Kórea už nepredstavuje jadrovú hrozbu.“ A následne povedal novinárom: „Vyriešil som ten problém.“

Bol v tom len jeden háčik: to, čo Trump tvrdil, nie je pravda. Jadrová hrozba, ktorú predstavuje Severná Kórea, zostáva naďalej jadrovou hrozbou. Spoločné vyhlásenie, ktoré prijali hlavy štátov, bolo tak stručné (malo len 391 slov), ako aj vágne.

Je tu aj šanca do budúcnosti

Spoločné vyhlásenie bolo oveľa viac vyjadrením ašpirácií ako činov. Severná Kórea sa zaviazala len k tomu, že bude „pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova“. V texte nenájdeme ani jednu zmienku o tom, čo denuklearizácia vlastne znamená, nie je tam časový rozvrh, podľa ktorého sa má postupovať, a nie je tam ani čiarka o tom, ako sa dajú prípadné konkrétne kroky overiť. V dokumente takisto chýbajú zmienky o iných témach týkajúcich sa jadrových zbraní vrátane balistických striel. Z týchto dôvodov vyzerá záverečný text podpísaný americkým a severokórejským vodcom v porovnaní s jadrovou dohodou s Iránom, od ktorej Trump odstúpil mesiac pred stretnutím s Kimom, veľmi nepriaznivo.

To však neznamená, že singapurský samit nemal žiadnu cenu. Dá sa povedať aspoň to, že vzájomné vzťahy USA a Severnej Kórey sú dnes lepšie ako pred rokom, keď Severná Kórea testovala jadrové zbrane a strely, ktoré ich môžu niesť, a pozorovatelia (vrátane mňa) písali o tom, aká je pravdepodobnosť toho, že obe krajiny namiesto hľadania mierového riešenia pôjdu do vojny. A keď sa pozrieme do budúcnosti, v princípe je tu aj istá šanca, že obe krajiny budú schopné dosiahnuť dohodu v mnohých relevantných témach a detailoch, ktoré ich predstavitelia v spoločnom stanovisku nespomenuli.

Veľa dôvodov na pochybnosti

Ale zmeniť túto možnosť na realitu bude neobyčajne náročné. Existuje veľa dôvodov, ktoré spochybňujú možnosť, že by sa Severná Kórea vôbec niekedy vzdala jadrových zbraní. To je však pre Američanov najdôležitejšia téma a práve to vysvetľuje americkú ochotu brať Severnú Kóreu vážne a správať sa k nej ako k niekomu azda až seberovnému. Navyše, skúsenosť Ukrajiny, ktorá sa vzdala svojich jadrových zbraní a potom sa bezmocne prizerala, ako svet nerobil nič, keď si Rusko vzalo Krym, len ťažko presvedčí Kim Čong-una, aby sa vydal rovnakou cestou. A niečo ešte horšie bolo vidieť v Líbyi a na osude jej bývalého lídra, plukovníka Muammara Kaddáfího.

A existuje tu aj dobrý dôvod pochybovať, že Severná Kórea, ktorá je nepochybne najuzatvorenejšou a najtajnostkárskejšou krajinou sveta, niekedy dovolí ten typ dotieravých medzinárodných inšpekcií, ktoré by boli treba na overenie, či dodržiava záväzky prijaté v nejakej budúcej zmluve.

Prečo by sa Kim menil?

Zdá sa, že Trump si myslí, že Kima možno presvedčiť nielen hrozbami a tlakom, ale tiež lichôtkami a sľubmi. Biely dom zverejnil štvorminútové video, ktoré predstavuje Kima ako niekoho, kto môže byť veľkou historickou postavou – len keby sa úplne zmenil. Video tiež venuje veľký priestor možnosti, že ak by Severná Kórea pristúpila na americké požiadavky, mohla by z toho ekonomicky profitovať. Prezident Trump dokonca hovoril o tom, že KĽDR má potenciál stať sa miestom, kam budú prúdiť realitné investície a turisti.

No zdá sa tiež, že Trumpovi nedošlo, že dáva neuvážené sľuby niekomu, koho rodina drží krajinu v železnom zovretí už tretiu generáciu. Severná Kórea, ktorá by sa otvorila západným podnikateľom, by čoskoro zistila, že sa v nej s ešte väčšou intenzitou objavujú aj západné myšlienky. A to by malo za následok nespokojnosť domáceho obyvateľstva.

Zbytočný ústup

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie