Denník N

Kočner a Rusko sú na slobode, súd ich nevzal do väzby

Marian Kočner je na slobode. Foto – TASR
Marian Kočner je na slobode. Foto – TASR

Prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, rozhodovať bude Najvyšší súd. Kočner a Rusko sú podozriví z falšovania zmeniek voči televízii Markíza.

Mariana Kočnera a Pavla Ruska Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici nevzal do väzby v kauze zmenky. Sudca Roman Púchovský tak rozhodol po vyše ôsmich hodinách.

Ruskov právny zástupca Marek Para povedal, že súd neuznal dôvody na väzbu a oboch prepustil.

„Sudca konštatoval existenciu dôvodného podozrenia z páchania trestnej činnosti obomi obvinenými, ale nezistil žiadne konkrétne skutočnosti odôvodňujúce útekovú kolúznu, ako aj preventívnu väzbu,“ povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, viac sa k prípadu nechcel vyjadrovať. O jeho sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší súd; Para povedal, že by mal zasadnúť vo štvrtok 28. júna zrejme o 14. hodine.

Zvyčajne zhovorčivý Kočner odišiel zo súdu bez slova. Rozhodnutie nekomentoval ani Pavol Rusko.

Video: Kočner opúšťa súd
autor: Daniel Vražda

S kukláčmi a s putami

Kočnera zadržala polícia v stredu na základe príkazu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Vo štvrtok zadržala aj Pavla Ruska. Sú podozriví z falšovania zmeniek voči televízii Markíza.

Návrh na väzbu dal prokurátor Ján Šanta. „Obaja by sa na slobode dopúšťali ďalšej, najmä ekonomickej trestnej činnosti. Preto je nevyhnutné obmedziť ich osobnú slobodu,“ informoval v piatok.

„Jeden z obvinených už teraz marí a bude mariť trestné stíhanie – nezákonnou manipuláciou so zmenkami a zatajovaním, kde sa v súčasnosti zmenky nachádzajú,“ povedal prokurátor o Kočnerovi, ktorý tají, kde sú originály zmeniek.

Kočnera a Ruska na súd v Bystrici eskortovali kukláči v sobotu poobede s putami na rukách. Polícia požiadala novinárov, aby sa pred začatím súdu nič nepýtali; Kočner aj Rusko prešli do budovy bez slova.

Súd sa začal o 14. hodine, rozhodnutie prišlo po 22. hodine. Vypovedali Rusko aj Kočner, nakoniec sudca rozhodol, že ich do väzby nevezme.

Video: Ruskov právnik vysvetľuje, prečo Ruska a Kočnera súd pustil na slobodu
autor: Daniel Vražda

O čo ide v kauze zmenky

Rusko aj Kočner sú podozriví z falšovania zmeniek voči televízii Markíza. Kočner a jeho firma Správa a inkaso zmeniek žiadajú zaplatiť zmenky v celkovej hodnote 42 miliónov eur od bývalého riaditeľa Markízy Pavla Ruska a v druhom rade od televízie Markíza, ktorá v spore vystupuje ako ručiteľ. Pôvodne malo ísť až o 70 miliónov, ale v jednom zo sporov neboli zaplatené súdne poplatky.

Podľa Kočnerovej verzie, ktorú potvrdzuje aj Pavol Rusko, tento bývalý riaditeľ televízie Markíza údajne ešte v roku 2000 podpísal zmenky, ktoré dnes vlastní Kočnerova firma. Zmenky mali riešiť spor medzi Markízou a Gamatexom z roku 1998, pre ktorý chodili krátko pred parlamentnými voľbami do Záhorskej Bystrice televíziu Markíza brániť tisíce ľudí a aj vtedajší opoziční politici vrátane Mikuláša Dzurindu a Roberta Fica.

Doteraz sa spor odohrával na civilných súdoch. Kočner vyhral aj prvý civilný spor na bratislavskom okresnom súde o zaplatenie zmeniek (televízia sa však odvolala). Nakoniec ho prevzala kriminálka.

Marián Kočner a Pavol Rusko pred súdom. Foto – TASR

Bývalý riaditeľ Markízy Rusko dnes nemá prakticky žiadny majetok, preto sa očakáva, že reálnym platcom by mala byť televízia ako ručiteľ. Markíza považuje zmenky za falošné a vidí za nimi pokus o podvod. Poukazuje na to, že žiadna zmienka o zmenkách nebola v ich účtovníctve, ale ani v účtovníctve Kočnerových firiem. Nedávno preto požiadala finančnú správu, aby účtovníctvo Kočnerových firiem preverila.

Markíza ďalej upozorňuje, že Ruskove podpisy na zmenkách sa nepodobajú. Televízia Markíza tak spochybňuje, že boli podpísané v roku 2000, ako tvrdia Kočner s Ruskom. Markíza je presvedčená, že ak aj je Ruskov podpis pravý, vznikol možno až o pätnásť rokov neskôr.

Ak by súd Kočnera s Ruskom naozaj odsúdil, za trestný čin falšovania cenných papierov by im hrozila sadzba 12 až 20 rokov vo väzení.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie