Denník N

Keď mal rok, rodina ušla z Kosova do Švajčiarska. Víťazný gól Srbom oslavoval Shaqiri nacionalisticky

Foto - AP
Foto – AP

Rodina Xherdana Shaqiriho prišla v kosovskej vojne o domov a emigrovala do Švajčiarska, otca Granita Xhaku uväznil juhoslovanský režim z politických dôvodov. Večer obaja strelili gól Srbom.

Srbi včera večer prehrali so Švajčiarmi 1:2 po góloch Granita Xhaku a Xherdana Shaqiriho, hráčov kosovského pôvodu, ktorí presné zásahy oslavovali nacionalistickým symbolom: rukami ukazovali dvojhlavého orla albánskej vlajky.

Po zápase sa najviac hovorilo práve o tom. Srbský tréner Mladen Krstajić na tlačovej konferencii odmietol situáciu komentovať s tým, že on je predovšetkým športovec, ale jasnému politickému kontextu sa vyhnúť nedá. Podľa správ tlačových agentúr by mohli obaja dostať trest, ak FIFA rozhodne, že išlo o politické gesto.

Shaqiri novinárom povedal: „Nechcem o tom hovoriť. Vo futbale sú vždy emócie. Mohli ste vidieť, čo som spravil. Je to iba o emóciách, bol som šťastný, že som strelil gól. Spravil som to a nemusíme sa o tom rozprávať.“

Na kopačkách má vlajku Kosova

V prípade oboch hráčov však nešlo o jednorazový prejav. V minulosti Xhaka aj Shaqiri podporovali snahu Kosova stať sa riadnym členom medzinárodných futbalových štruktúr, spolu s inými futbalistami sa podpisovali pod petície o uznanie Kosova organizáciami FIFA či UEFA. Vo Švajčiarsku – krajine, kde vyrástli a ktorú aj reprezentujú – sa to stretlo so zmiešanými pocitmi.

Keď Kosovo pred dvoma rokmi prijali za riadneho člena FIFA a UEFA a pustili ho do kvalifikácie na MS 2018 (v kvalifikačnej skupine skončili poslední), hovorilo sa o tom, že by ich mohli posilniť aj hráči ako Shaqiri či Xhaka. Shaqiri, ktorý má na pätách kopačiek vyobrazenú švajčiarsku a kosovskú vlajku, vraj reprezentáciu Kosova aj zvažoval, ale nakoniec išiel so Švajčiarskom na Euro.

Žili sme v chudobe, strýkov dom zhorel

Shaqiriho rodina pre vojnu ušla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie