Denník N

Dokument o Dzurindovi aj príbehy vojakov, ktorí nás okupovali. Aké boli slovenské premiéry na Art Film Feste

Záber z filmu Posledný autoportrét.
Záber z filmu Posledný autoportrét.

V sobotu sa skončil medzinárodný filmový festival v Košiciach. Okrem mnohých zahraničných noviniek mal v programe aj nové slovenské filmy.

Úplne symbolicky bol v medzinárodnej súťaži festivalu uvedený film dokumentaristu Mareka Kuboša Posledný autoportrét.

Prekvapivo medzinárodne zrozumiteľný film o filmárovi, ktorý vytvoril v deväťdesiatych rokoch výrazné diela, ale na štrnásť rokov sa odmlčal a nedarí sa mu dnes nakrúcať autorské dokumentárne filmy. Jeho filmy stáli a padali s tým, že vždy našiel niekoho, kto bol schopný povedať autentickú pravdu. Do jeho spovedi režisér málo vstupoval, ale výpovede komentoval. Otvorene alebo medzi riadkami.

„Zistil som, že už nedokážem zmapovať duše ľudí, o ktorých chcem robiť film, tak sa pokúsim natočiť svoju dušu,“ povedal v Košiciach Kuboš. Film ide po stopách dokumentov, ktoré Kuboš vytvoril alebo, naopak, nerealizoval. Nepodarilo sa mu napríklad dokončiť film Záložňa v roku 2003, čo mali byť príbehy predmetov, ktoré ľudia odkladajú.

Režisér sa vo svojom novom filme vracia na miesta, kde nakrúcal, napríklad na železničnú stanicu Kraľovany. Snaží sa zistiť, prečo predtým bezprostrednejší ľudia dnes mlčia, prečo nechcú nič komentovať. „Ľudia sa uzatvárajú ako za komunizmu,“ hovorí vo filme dokumentaristka Zuzana Piussi. „Ľudia si viac strážia svoje súkromie,“ tvrdí dokumentarista a fotograf Mišo Suchý. A iný argument dodáva Robert Kirchhoff: „Autentickí ľudia miznú.“

Charakteristický je z nedokončeného filmu citovaný rozhovor režiséra s večne nedoceneným spevákom Jozefom Pátrovičom z Prievidze, ktorý sa niekoľkokrát zúčastnil talentovej šou Česko-Slovensko má talent. Kuboš mu vo filme odporučí, aby už v televízii nevystupoval – čím krásne ukázal márnosť boja intelektuálov proti gýči.

Je otázka, prečo za talentovaným filmárom, ktorý zbieral ceny na medzinárodných festivaloch, zostávajú len štyri realizované filmy. Môže to byť zmenenou ľudskou a spoločenskou situáciou, ale i napríklad tým, že v záplave informácií už nie je čo povedať. Môže to byť aj tým, že autor nechce svojim hercom škodiť.

V každom prípade je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie