Denník N

Danko útočí na obchodné reťazce, chce ich dodatočne zdaniť

Andrej Danko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf SNS Danko chce viac peňazí na zelenú naftu, avizuje preto extra daň pre obchodné reťazce.

Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že na pultoch v obchodoch musí byť viac domácich výrobkov. Avizuje, že keď sa obchodné reťazce nebudú chcieť o tom baviť, budú platiť osobitný odvod.

„Vyhlásime vojnu obchodným reťazcom, ktoré nebudú chcieť nadviazať dialóg s rezortom o našich potravinách a našich domácich produktoch,“ povedal Danko v debate TA3.

Danko hovorí, že peniaze, ktoré by štát vybral cez dodatočné zdanenie obchodníkov, by použil na podporu zelenej nafty a predaja slovenských výrobkov.

Danko sadzbu dodatočného zdanenia nespresnil. Tvrdí, že na daňovo zvýhodnenú naftu by malo ísť viac peňazí ako 30 miliónov eur, čo je plán na tento rok.

SNS vo svojom volebnom programe hovorila o osobitnej dani z obratu obchodných reťazcov vo výške minimálne 6 %.

„Nedisponujeme žiadnou oficiálnou informáciou o špeciálnom odvode pre reťazce,“ povedal hovorca Lidla Tomáš Bezák. Oslovili sme aj ďalšie obchodné reťazce.

SNS hľadá peniaze na zelenú naftu

Vláda začiatkom roka avizovala, že na projekt zelenej nafty na podporu poľnohospodárskej prvovýroby pôjde v tomto roku 30 miliónov eur. Danko vtedy povedal, že by chcel podporu poľnohospodárov zvýšiť a že pokračujú rokovania o systéme zdaňovania obchodných reťazcov.

Teraz opäť pripomína osobitný odvod; okrem zelenej nafty majú ísť peniaze aj na podporu slovenských výrobkov. Danko hovorí, že o osobitnom odvode sa už rozprával s ministrom financií Petrom Kažimírom.

Keďže vláda chystá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Danko

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie