Denník N

Bilancia protestov: zaráža, ako veľmi si to vláda u farmárov pohnojila

Farmári pozvali politikov na rokovanie k stohom slamy. Foto N – Andrej Bán
Farmári pozvali politikov na rokovanie k stohom slamy. Foto N – Andrej Bán

Je možné, že uplynulý týždeň zažila Bratislava iba generálku, invázia traktorov ešte len príde. Čo dosiahli nahnevaní farmári? Píše Andrej Bán, ktorý s traktoristami precestoval kus Slovenska a bol pri nich aj v Bratislave.

Výpočet toho, čo sa dosiahlo a nedosiahlo, môžeme začať človekom, ku ktorému smerovali ich najväčšie očakávania a voči ktorému prejavovali, napriek všetkému, dôveru – premiérom Petrom Pellegrinim.

Traktoristi a traktorista

Neubehli ani tri dni a vďaka farmárom, ktorí sa namiesto prijatia od premiéra dočkali útokov a urážok, sa celé Slovensko presvedčilo, že pod PR maskou traktoristu v montérkach, povestného človeka z ľudu, jedného z nás, sa skrýva ktosi podobne arogantný ako jeho predchodca Robert Fico.

Pellegrini im najprv odkázal, že bude hovoriť iba so „skutočnými farmármi“ a nie s aktivistami, nie s niekým, kto ani nevie, ako sa sadí kukurica (tá sa inak seje, nie sadí). Neskôr ignoroval ich opakované pozvanie s tým, že neprijíma ultimátum na stretnutie. Tu sa pristavme. Je to demagógia, pretože ak malých farmárov – a tých je 90 percent z približne 20-tisíc farmárov na Slovensku – zastupujú aj organizácie ako Vidiecka platforma alebo Iniciatíva poľnohospodárov, tak každý, aj premiér, musí ich zvolených zástupcov rešpektovať. A nie šíriť o nich ohováranie a lži. O to viac, ak si teraz, pod tlakom udalostí, vytvoria menší farmári strešnú stavovskú organizáciu, ktorá odčerpá členov a silu existujúcim komorám, aké zastupujú najmä väčších hráčov v agrosektore a vláda si ich priazeň všemožne udržiava.

Okrem toho, nikto predsa nedával premiérovi ultimátum na stretnutie. Tí unavení chlapi (a ženy), ktorí sa za vlastné peniaze, za stovky eur minutých na naftu a iné náklady dva dni a noc terigali z východu na pomalých traktoroch, ktorí spali doslova na zemi, ktorí sa nemali kde poriadne umyť, tak títo ľudia spočiatku prosili, neskôr (vo štvrtok) žiadali Pellegriniho, aby sa do istého času vyjadril, či a kedy sa s nimi stretne. On im odkázal, že tak neurobí, že začiatkom júla „možno príde“ na nejakú malú farmu na východ. Presne toto mnohí oprávnene vnímajú ako prejav jeho arogancie – od politika, ktorý sa opakovane na Facebooku ukazuje, ako s malým traktorom sadí zemiaky.

A pritom stačilo tak málo. Tí chlapi z traktorov vysielali Pellegrinimu všetky možné signály, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie