Denník N

Ako sa mení premiér Pellegrini: od túžby po slušnom Slovensku k náznakom, že protesty organizuje niekto v pozadí

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zmierlivý tón Petrovi Pellegrinimu dlho nevydržal. Hovorí, že organizátori protestov majú „obrovské zdroje“ a že na akciách farmárov sa chce niekto priživiť.

„Som za slušné Slovensko a urobím všetko pre to, aby Slovensko bolo slušnou krajinou,“ povedal po prvom zasadnutí svojej vlády Peter Pellegrini (Smer). Bola to jedna z jeho prvých reakcií na protesty z premiérskeho kresla. Zdržal sa akýchkoľvek útokov. Na rozdiel od svojho predchodcu Roberta Fica (Smer), ktorého práve ulica z čela vlády vyhnala, zvolil k organizátorom skôr zmierlivý ako útočný tón.

Dlho mu to však nevydržalo. Za niečo vyše sto dní svojej vlády prešiel od prihlásenia sa k slušnému Slovensku k útokom na organizátorov protestov. Nerobí to priamo, ale cez náznaky – o peniazoch, ktoré na také veľké protesty potrebujú, a o tom, kto to v skutočnosti organizuje.

„Nemyslel som si, že títo mladí ľudia, 18-roční a o niečo starší, disponujú takými obrovskými zdrojmi, že toto všetko si môžu dovoliť zaplatiť,“ povedal Pellegrini o organizátoroch protestov.

Zmierlivo začínal ako premiér svoj vzťah s farmármi. Aj to sa už zmenilo.

Rozumel emóciám. Potom nemal čas a začal hovoriť o peniazoch

Čerstvý premiér Pellegrini najskôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie