Denník N

Rozhádaná a rozdelená EÚ nemá plán na riešenie migračnej krízy

Loď nemeckej mimovládky Mission Lifeline s migrantmi odmetlo prijať Taliansko aj Malta. Foto - TASR/AP
Loď nemeckej mimovládky Mission Lifeline s migrantmi odmetlo prijať Taliansko aj Malta. Foto – TASR/AP

Minisamit o migrácii ukázal, že ani tri roky po veľkej utečeneckej vlne sa lídri EÚ nedokážu zjednotiť na reforme azylového práva.

Nájsť kompromis pri reforme azylového práva na úrovni 28 krajín EÚ momentálne nie je možné.

To je hlavný výsledok víkendového minisamitu 16 krajín EÚ, ktorých lídri sa stretli kvôli obnovenej migračnej kríze vyvolanej vnútropolitickými spormi v Nemecku či populistickou vládou v Taliansku, ktorá odmieta prijímať zachránených migrantov zo Stredozemného mora.

Podľa slov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa tak migračná kríza bude riešiť skôr spoluprácou zainteresovaných krajín a nemala by sa ňou zaoberať Únia ako celok. „Sú to bilaterálne a trilaterálne dohody, ktorými si môžeme navzájom pomôcť, nemusíme vždy čakať na 20 členov,“ povedala Merkelová.

Reč je hlavne o krajinách, kde migranti a utečenci najčastejšie vstupujú na územie EÚ ako prvé – Grécko, Taliansko, Španielsko či Bulharsko, a cieľové štáty, ako napríklad Nemecko, ktoré v prijímaní žiadateľov o azyl v Európe vedie už niekoľko rokov po sebe.

O hľadanie európskeho riešenia sa lídri EÚ ešte znovu pokúsia tento týždeň vo štvrtok a piatok, už na klasickom samite so všetkými členskými krajinami, teda aj štátmi V4, ktoré na minisamite v Bruseli neboli.

Kvóty sú prekonané

Aj tri roky po prelomovej utečeneckej vlne, kedy o azyl v EÚ požiadalo okolo milión ľudí, sú európske štáty hlboko rozdelené

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie