Denník N

Denník N vstupuje do Česka, stojí pri vzniku nového digitálneho denníka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Názov nových novín zatiaľ nie je známy. Redakciu povedie bývalý šéfredaktor Aktuálně.cz Pavel Tomášek, za projektom stojí skupina investorov blízka Nadačnému fondu nezávislej žurnalistiky.

V Česku vzniká nový, primárne digitálny denník inšpirovaný slovenským Denníkom N. Nové noviny budú so slovenským médiom aj úzko spolupracovať a Denník N bude aj ich spolumajiteľom.

Peniaze na rozbeh nových českých novín poskytne skupina investorov, ktorá má blízko k českému Nadačnému fondu nezávislej žurnalistiky. Kľúčovými investormi sú Jaroslav a Silke Horákovci, majitelia najväčšieho českého knižného vydavateľstva Albatros Media, ďalej Martin Vohánka, filantrop a podnikateľ, a Libor Winkler, tiež podnikateľ a filantrop.

Názov nového denníka nie je známy, redakciu zatiaľ len budujú. Viesť ju bude bývalý šéfredaktor spravodajského webu Aktuálně.cz Pavel Tomášek.

Nový denník bude mať aj papierovú podobu, primárne sa však chce spoliehať na digitálne predplatné na internete. Vychádzať začne na jeseň.

Zamknutý obsah aj Minúta po minúte

V novom denníku bude pracovať aj Jan Moláček, známy z relácie Reportéři ČT či zo servera Aktuálně.cz. Oznámil to na svojom Facebooku.

„Na základe našich skúseností zo Slovenska pomáhame definovať podobu vznikajúceho média z hľadiska obsahu, obchodného modelu aj podoby redakcie,“ povedal o rozjazde nových českých novín riaditeľ slovenského vydavateľstva N Press Lukáš Fila.

„Nový subjekt bude využívať náš predplatiteľský aj redakčný systém. K výmene informácií a skúseností by malo dochádzať aj do budúcna. Slovenský Denník N bude spolumajiteľom českého média a bude mať aj zastúpenie v jeho orgánoch.“

Prípravy nového denníka sa ešte len rozbehli. Šéf vydavateľstva Ján Simkanič hovorí, že okrem šéfredaktora Tomáška majú dohodnuté obsadenie štvrtiny redakcie, tá by sa početnosťou mala podobať na redakciu Denníka N. Preto sa zatiaľ presne nehovorí o tom, ako by do budúcna mohla vyzerať spolupráca medzi slovenskými a českými reportérmi.

„Šéfredaktor N-ka Matúš Kostolný je od začiatku pri všetkých kľúčových rokovaniach, obe redakcie teda budú mať presné informácie o tom, čo robia a ako by si mohli pomôcť,“ hovorí Lukáš Fila. „Aj v Česku vznikne plnohodnotný tím, ktorý dokáže samostatne pokrývať všetko podstatné dianie.“

Súčasťou webu nového českého denníka by mala byť aj česká obdoba Minúty po minúte, teda formy, ktorou Denník N zverejňuje bežné správy z aktuálneho diania.

„Počítame s ňou,“ vysvetľuje vydavateľ Ján Simkanič v rozhovore pre Denník N. „Nechceme totiž riešiť penu dní klasickým spravodajským denníkovým spôsobom vo forme akýchsi polospráv, ktoré sú povrchné, no redaktorom zaberajú aj tak veľa času, takže im už potom neostáva čas na dlhšie a kvalitnejšie články. Minúta po minúte, ktorá sa s bežnými správami vyrovná v jednej či dvoch vetách, sa mi zdá byť úplne ideálna.“

Noviny ako odpoveď na hodnotovú krízu

Simkanič hovorí, že príbeh nového českého denníka sa líši od príbehu Denníka N, ktorý založila časť redakcie denníka SME po tom, čo sa menšinovým spolumajiteľom jeho vydavateľstva, spoločnosti Petit Press, stala v roku 2014 finančná skupina Penta.

„Možno tam nie je jeden jediný deň D, konkrétny moment, ktorý by bol impulzom na založenie novín,“ povedal vydavateľ nového českého denníka.

„Ale verejné prostredie v Česku je v takom stave, že zareagovať naň niečím, čo sa vracia k pôvodnej novinárčine, pôvodnému modelu závislosti od čitateľov a nezávislosti od oligarchických skupính, je žiaduce. Posledné dva-tri roky si v Česku stále viac ľudí uvedomuje, že trajektória krajiny nie je šťastná, a premýšľajú, čo s tým. Toto je naša novinárska odpoveď.“

V novom denníku by podľa neho malo byť cítiť obranu demokratických hodnôt a právneho štátu. „Chcel by som ale zdôrazniť, že nevznikáme ‚proti niekomu‘, preto, že sa niekto konkrétny nachádza vo verejnom priestore. Nový denník tu má byť dlhodobo a jeho príbeh má byť pozitívny,“ dodal Simkanič.

Kto je kto v novom českom denníku

Ján Simkanič (riaditeľ vydavateľstva)

Novinár a vydavateľ. Od roku 2001 do júna 2018 výkonný riaditeľ digitálneho vydavateľstva Internet Info, kde bol okrem iného organizátorom ankety Krištáľová lupa – Cena českého internetu. V rokoch 2008 až 2018 predseda Združenia pre internetový rozvoj. Je autorom niekoľkých publicistických kníh, publikoval v týždenníku Respekt.

Pavel Tomášek (šéfredaktor) 

Pracoval v časopise Stadion, športovej redakcii Českého rozhlasu, neskôr v spravodajstve Českého rozhlasu, českej redakcii BBC, ale aj v denníkoch Mladá fronta Dnes či českých Hospodárskych novinách. Viac ako šesť rokov pôsobil ako šéfredaktor Aktuálně.cz, kam priviedol aj tvorcov internetovej televízie DVTV.

Libor Winkler (investor)

Hlavný partner skupiny RSJ, ktorá kombinuje činnosť obchodníkov s cennými papiermi a investičné fondy kvalifikovaných investorov. Spolumajiteľ vinárstva Dobrá vinice, vínnych barov Vinograf a michelinskej reštaurácie Field. Je členom správnych rád neziskových organizácií Glopolis a Památník šoa, okrem toho je členom dozornej rady fondu Neuron na podporu vedy a dozornej rady Nadačného fondu proti korupcii.

Silke Horáková (investorka)

Spolumajiteľka nakladateľskej skupiny Albatros Media. Aktívne podporuje sociálne podnikanie v Českej republike.

Jaroslav Horák (investor)

Spolumajiteľ Albatros Media a investor a predseda investičného výboru ARX Equity Partners, skupiny private equity fondov pre strednú a východnú Európu.

Martin Vohánka (investor) 

V roku 1995 založil společnost W.A.G. payment solutions, ktorá sa špecializuje na platobné riešenia pre cestnú mobilitu pod značkou Eurowag. V roku 2014 získal titul Podnikateľ roka v Stredočeskom kraji. Prednáša na Vysokej škole ekonomickej, dlhodobo sa venuje filantropickým aktivitám.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie