Denník N

Bývalý sused Roberta Fica možno chystá sklad pre Amazon

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Obrovský sklad neďaleko Bratislavy by mohol byť pre Amazon. Informácia o možnom príchode amerického gigantu zaznela na rokovaní obce, jeho príchod stále nie je istý. Developer získal pozemky od Slovenského pozemkového fondu. Okolnosti opäť nevysvetlil, pred otázkami utiekol.

Jeden z najväčších internetových obchodov na svete Amazon by mohol mať sklad blízko Bratislavy. Špekuluje sa o tom už dávno, teraz sa však do toho zamiešal bývalý sused premiéra Roberta Fica Peter Sýkora.

Americký gigant sa v utorok večer spomínal na mimoriadnom obecnom zastupiteľstve Ivanky pri Dunaji, ktoré rokovalo o plánovanej výstavbe blízko bratislavského letiska.

Obrovské logistické centrum s parkoviskom chce pri starej Seneckej ceste postaviť firma Logistic Park, ktorej konateľom je podnikateľ, bývalý sused Roberta Fica Peter Sýkora. Firma za pochybných okolností získala pozemky s rozlohou 65 hektárov od Slovenského pozemkového fondu.

Po minulotýždňových článkoch Denníka N prevody prešetrí Generálna prokuratúra.

Developer: Nemôžem potvrdiť

Na zastupiteľstve sa ako prvá spýtala na Amazon tamojšia poslankyňa Oľga Zibalová (KDH, Sieť, Nova). „Počula som, že tam má byť Amazon. Má tam byť? Amazon chce presne identické haly. Brno ho odmietlo, pritom má úplne inú dopravnú situáciu, nie tá naša hrozná Senecká cesta. Do Bratislavy idem 1,5 hodiny. Nemám chuť chodiť 2,5 až 4 hodiny. Brno Amazon zamietlo práve kvôli doprave.“

Pozemky
Pozemky v Ivanke pri Dunaji. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Zástupca Logistic Parku Róbert Dičér príchod Amazonu nevylúčil. „Čo sa týka nejakých záujemcov, šumov, Amazon mal byť v Brne, mal byť pri Trenčíne, v Bernolákove, mal byť v Ivanke. Záujemcovia sú rôzni. Pokiaľ nie je podpísaná zmluva, ja nemôžem povedať, že v Ivanke bude Amazon,“ reagoval Dičér.

Amazon tiež nevylúčil, že sa o Ivanku zaujíma. „Oblasť hľadania vhodných lokácií pre našu investíciu sme rozšírili do celého regiónu strednej a východnej Európy. Pokiaľ nebude tento proces ukončený, bohužiaľ, nemôžeme k tomuto poskytnúť viac informácií,“ napísal PR manažér Amazonu Karel Taschner.

Zástupca firmy Logistic Park Róbert Dičér počas mimoriadneho zastupiteľstva obce Ivanka pri Dunaji. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zástupca firmy Logistic Park Róbert Dičér počas mimoriadneho zastupiteľstva obce Ivanka pri Dunaji. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strach z preplnených ciest

Američania povedali Brnu nie vlani v júni, odmietnutiu predchádzali dlhšie rokovania so zástupcami mesta. Brnianske zastupiteľstvo pochybovalo o projekte aj pre problémy s nájazdom na diaľnicu. Vzápätí sa začalo špekulovať, že by mohol Amazon prísť na Slovensko.

Aj obyvatelia Ivanky sa obávajú, že výstavba ešte viac skomplikuje ich cestovanie do hlavného mesta. Logistic Park plánuje skladovú halu s rozlohou vyše 150-tisíc štvorcových metrov a parkovisko s viac ako 1100 miestami. Podľa projektov majú byť hotové budúcu jeseň.

„Zámery nedostatočne riešia preťaženie Seneckej cesty. Pribudnú stovky kamiónov, ale ich výjazd na diaľnicu je otázny,“ povedal na zastupiteľstve jeden z obyvateľov Ivanky. Na rokovanie ich prišlo okolo štyridsať.

„Na to, aby mohla byť veľká hala postavená, musí byť doprava doriešená,“ tvrdil Dičér.

Cesty vraj nebudú upchané vďaka dočasnej križovatke, ktorá bude napojená na diaľnicu, problémom má zabrániť aj rozšírenie Seneckej cesty na štyri pruhy.

„Rozšírenie sa už sľubuje desať rokov a stále nie je,“ podotkol jeden z obyvateľov.

KK10 Lebanon - Na snímke zamestnanec v obrovskom distribuènom sklade internetového gigantu Amazon v Lebanone poèas Cyber Monday tzv. "kybernetického pondelka" 1. decembra 201, keï sa s ve¾kými z¾avami zaèína predvianoèný výpredaj aj v internetových obchodoch. Kybernetický pondelok pripadá vždy na prvý pondelok po sviatoènom Dni vïakyvzdania. Meno dostal v roku 2005 na podnet Národnej federácie pre maloobchod. Cie¾om tohto marketingového ahu je dosiahnu, aby ¾udia po predåženom víkende po Dni vïakyvzdania a nakupovacom Black Friday aj po návrate do práce pokraèovali vo výhodných nákupoch, napríklad už aj vianoèných darèekov. FOTO TASR /AP A worker fills orders at the Amazon fulfillment center in Lebanon, Tenn. on Monday, Dec. 1, 2014. Retailers rolled out discounts and free shipping deals on Cyber Monday, with millions of Americans expected to log on and shop on their work computers, laptops and tablets after the busy holiday shopping weekend. (AP Photo/Mark Humphrey)
Sklad Amazonu v americkom Lebanone. Foto – TASR/AP

Danajský dar od schránkovej firmy?

Starosta Ivanky Ivan Schreiner (nezávislý) tvrdil, že bude žiadať, aby investor zohľadnil výhrady obyvateľov. Žiaden konkrétny sľub však nedal. Ľudí vyzýval, aby „hľadeli do budúcnosti“. Firma vraj bude obci platiť vyše 300-tisíc eur ročne na dani z nehnuteľností. „Tie peniaze potrebujeme na budovanie škôlok,“ hovoril starosta.

Skutoční majitelia Logistic Parku nie sú známi, firmu ovláda schránka zo Spojených arabských emirátov.

Obec až po upozornení občanov ide preverovať, či spoločnosť neporušila zákon, keď na pozemkoch už začala so zemnými prácami bez územného rozhodnutia.

Spor vyvolala aj zmluva, v ktorej sa obec zaväzuje Logistic Parku „včas a riadne vystaviť písomne príslušné súhlasy a povolenia“. Jeden z prítomných obyvateľov kritizoval, že sa obec zaväzuje vydať stavebné povolenie, aj keď nevie, či investor dodrží stavebný zákon. Za škandál považuje aj to, že má obec dostať od firmy pozemok na vybudovanie zberného dvora, ale ak z investície vzíde, bude ho musieť vrátiť. „Zmluva je v rozpore s dobrými mravmi,“ povedal rozhorčený občan.

Starosta na výhrady reagoval slovami, že zmluva ešte nie je právoplatná, aj keď ju už zastupiteľstvo schválilo. „Ešte som ju nepodpísal.“

Starosta Ivanky Ivan Schreiner a zástupca firmy Logistic Park Róbert Dičér počas mimoriadneho zastupiteľstva obce Ivanka pri Dunaji. Foto N - Tomáš Benedikovič
Starosta Ivanky Ivan Schreiner a zástupca firmy Logistic Park Róbert Dičér počas mimoriadneho zastupiteľstva obce Ivanka pri Dunaji. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vybavovači na fonde uspeli

Firma Logistic Park sa lacno dostala k pozemkom blízko bratislavského letiska vďaka reštituentom. Vyplácala im niekoľko desiatok centov za štvorcový meter. Získanú poľnohospodársku pôdu sa jej obratom podarilo zmeniť tak, aby na nej mohla stavať, čím hodnota pozemkov narástla.

Viacerí reštituenti Denníku N priznali, že Slovenský pozemkový fond začal konať, až keď do hry vstúpil Sýkora a jeho vybavovači. Začal im vydávať lukratívne pozemky v Ivanke. Zhruba 65 hektárov previedol cez 22 zmlúv od leta 2013 do júla 2014. Fond pod vedením Smeru odmieta, že by bol skorumpovaný. Za štandardné považuje, že v lokalite nevydával pôdu nijakým iným reštituentom, iba Sýkorovým vybavovačom.

Jedným z vybavovačov, ktorí zastupovali reštituentov, bol aj Dičér. Po rokovaní zastupiteľstva odmietol povedať, odkiaľ vedeli, ktorých reštituentov majú osloviť, že im pomôžu vybaviť pozemky od fondu. „Nemám záujem odpovedať,“ povedal a odišiel preč.

Predtým už na otázky odmietol reagovať podnikateľ a bývalý sused Roberta Fica Peter Sýkora. Doposiaľ neodpísal ani na mail s otázkami. Redakcii minulý týždeň iba zaslal žiadosť o ospravedlnenie s tým, že mu poškodila dobré meno.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie