Denník N

Pred troma rokmi sme zažili kampaň na nenávisť proti utečencom, detský komiks týchto ľudí predstaví inak

Komiks Uletenci.
Komiks Uletenci.

Detstvo je zväčša krásny, no nie iba bezstarostný čas, a práve preto by sme sa prostredníctvom spomienok naň mohli s utečencami vzájomne pochopiť, hovoria autorky pripravovaného komiksu s názvom Uletenci.

So svojou kreslenou podobou nie je Faisal celkom spokojný. „Trikrát som to prerábala, nepáči sa ti, ako som ťa nakreslila?“ pýta sa ho Daniela Krajčová vľúdne. „Nie, nie, dobre je to, nakreslila si ma takého, aký som. Len by som chcel byť štíhlejší,“ odpovedá Faisal so smiechom.

Faisal pochádza z Afganistanu a na Slovensku žije päť rokov. Hneď ako mohol, začal pracovať, no potom si povedal, že na to pôjde ťažšou cestou a rozhodol sa popri práci aj študovať. Od základu, a teda, od základnej školy, keďže doma v Afganistane chodiť do školy nemohol. Dnes sa sám sebe čuduje, ako to zvládol a ešte väčší obdiv pociťuje voči tým, čo mu s tým pomáhali. Jeho snom je okrem nižšej váhy, k čomu smeruje vo fitnescentre, najmä vysoká škola. „Vzdelanie je dôležité, človek tak spoznáva kultúru a spôsob, akým tu ľudia rozmýšľajú. A čím lepšia škola, tým lepšia práca,“ hovorí Faisal.

Jeho rozprávanie nie je iba veselé a plné odhodlania, ale tak to podľa neho v živote je – nikdy to nie je iba dobré alebo zlé, ani vtedy, keď je človek ešte len dieťa a nevie, čo je to ozajstná zodpovednosť.

Jeho príbeh bude súčasťou pripravovanej knižky Uletenci – komiksu určeného najmä deťom, na ktorom pracujú Daniela Krajčová, Katarína Marinová a Katarína Fajnorová v spolupráci s občianskym združením Liga za ľudské práva.

O komiksové kresby sa stará Daniela Krajčová, texty píšu na základe rozhovorov a stretnutí s utečencami Katarína Marinová a Katarína Fajnorová. Knižku si môžete kúpiť v predpredaji cez StartLab, čím podporíte aj jej vznik.
Komiksovú knižku budú tvoriť príbehy utečencov, ktorí dnes žijú na Slovensku. Sústredia sa však najmä na spomienky na detstvo a to, ako sa im žije dnes.

Detstvo nie je iba bezstarostné

Nápad urobiť knižku pre deti , ktorá by sprostredkúvala svet utečencov žijúcich u nás, vznikol ešte pred troma rokmi. Vtedy vrcholila takzvaná utečenecká kríza a ony cítili, že ak máme čosi v uvažovaní o utečencoch u nás zmeniť, začať treba v detstve a že možno práve detstvo je obdobím, ktoré by mohlo pomôcť vzájomnému porozumeniu.

„Nechceli sme, aby boli v súvislosti s utečencami zdieľané iba 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Kultúra

Teraz najčítanejšie