Denník N

Česi, Slováci a rok 1968

Bratislava 22. augusta 1968. Foto - TASR
Bratislava 22. augusta 1968. Foto – TASR

Zaujalo ma, ako sa v dobovej českej tlači písalo takmer výhradne o českom príbehu. Používal sa síce termín Československo, ale slovenská linka tu takmer neexistovala.

Autor je šéfredaktorom týždenníka Respekt

Už len dva mesiace nás delia od smutného výročia vstupu vojsk do Československa. Je to neuveriteľné, ale je to pol storočia od chvíle, keď tanky ukončili takzvanú Pražskú jar.

V Česku sa tejto téme venuje pomerne veľká pozornosť. Nie som expertom na slovenské vnímanie týchto udalostí, ale slovenskí priatelia mi v debatách rozprávajú, že tu to taká veľká téma nie je. Trochu odlišné vnímanie udalostí nakoniec naznačujú aj výskumy. Podľa zistení českého Centra pre výskum verejnej mienky a slovenského Inštitútu pre verejné otázky vnímajú Pražskú jar pozitívnejšie Česi (47 percent) ako Slováci (30 percent). Záporne ju potom ohodnotilo 13 percent Čechov a 20 percent Slovákov. Samotný príchod okupantov označilo záporne 76 percent Čechov a 61 percent Slovákov.

Zaujalo ma, ako málo sa v Česku pripomína, že celý obrodný proces vznikol v roku 1968 tak trochu náhodou. A síce kvôli mimoriadne arogantnej politike vtedajšieho prezidenta Antonína Novotného voči Slovákom. To bol jeden z dôvodov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie