Denník N

Pozrite si, kde budú po novom ambulantné pohotovosti (+ mapa)

Od júla majú ambulantné pohotovosti nové pravidlá a niekde sa menia aj miesta, kde pohotovosť bude.

Mapa ambulantných pohotovostí


Od nedele budú pre pohotovosti platiť nové pravidlá. Po novom sa zriaďujú takzvané pevné body pohotovostí.

Počas pracovných dní bude ambulantná pohotovosť, určená pre menej závažné prípady, teda nie v ohrození života, otvorená  od 16. do 22. hodiny, cez víkend od 7. do 22. hodiny. Platiť sa budú dve eurá.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že zmena bola nevyhnutná. Systém fungovania pohotovostí ako doteraz – teda od poobedia až do 7. 00 ráno – totiž príliš preťažoval lekárov a ovplyvňoval kvalitu ich výkonu.

Zmena bude platiť od nedele, v utorok ministerstvo zverejnilo zoznam, kde už má zabezpečených poskytovateľov. Tých ešte nemá vo všetkých mestách, celkovo ich má byť 75 pre dospelých a 61 pre deti.

Do utorka si povolenie na ambulantnú pohotovosť prevzalo podľa údajov ministerstva 59 prevádzkovateľov pohotovostí pre dospelých a 52 pohotovostí pre deti a dorast.

„Predpokladáme, že do konca tohto týždňa si prevezme poverenia ďalších 5 organizátorov, rovnako si budú poverenia preberať organizátori aj v priebehu budúceho týždňa. Zoznam budeme na základe toho priebežne aktualizovať,“ dodáva ministerstvo.

Pre deti zatiaľ ministerstvo nemá poskytovateľov v mestách:

Pohotovosť pre deti: 

  • Bánovce nad Bebravou
  • Dubnica nad Váhom

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie