Denník N

Les je dôležitejší ako stranícka disciplína, hovorí Maďarič. Opozičný návrh o biomasakri dostal aj hlasy koalície

Poslanci Žitňanská, Kresák či Maďarič a Podmanický hlasovali za návrh opozície, čo sa v parlamente takmer nestáva. Pokus o záchranu slovenských lesov prešiel do druhého čítania.

Biomasaker je, keď v lese vyrúbu zdravé stromy, ich drevo posekajú na drobné kúsky, nazvú to biomasou a tú potom spália v elektrárni, na ktorú dal štát dotácie. Takto to nazvali aktivisti z lesoochranárskeho združenia Vlk a už pár rokov proti tomu robia kampaň.

Teraz presvedčili opozičných a dokonca aj časť koaličných poslancov, že to treba zastaviť.

V pondelok prešiel v parlamente do druhého čítania opozičný návrh, ktorý má obmedziť dotovanie spaľovania takéhoto dreva. Za návrh hlasovali aj traja poslanci Smeru a štyria poslanci Mosta-Híd a spolu získal 68 hlasov. Keďže na hlasovaní v tom momente sedelo len 131 poslancov, stačilo to na to, aby sa dostal do druhého čítania. Budú sa ním teda teraz zaoberať parlamentné výbory a už na ďalšej schôdzi ho môže parlament schváliť.

Už počas minulého týždňa aktivisti robili pred parlamentom kampaň medzi poslancami a v deň hlasovania ich tam prišlo ešte viac na podpornú akciu. Vďaka ich snahe a zrejme aj zhodou náhod tento návrh nakoniec uspel a poslanci ho posunuli do druhého čítania.

Aktivisti pred parlamentom.

Ide o jeden z mála opozičných návrhov, ktorý uspel, pretože koaličná zmluva poslancom vládnych strán nepovoľuje podporovať opozičné návrhy.

Maďarič: Les je dôležitejší ako stranícka disciplína

Jedným z koaličných poslancov, ktorí hlasovali za návrh, bol aj Marek Maďarič (Smer). „Oboznámil som sa s tým v podstate cez ochranárov, ktorí boli aj pred parlamentom, a ich argumentácia pre mňa bola presvedčivá,“ povedal. „Myslím si, že nie je správne dotovať ťažbu dobrého kvalitného dreva, ktoré potom končí ako biomasa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie