Denník N

Poradíme vám, ako na budúci rok u zubára ušetriť na doplatkoch

Ak do konca septembra zmeníte zdravotnú poisťovňu, na budúci rok môžete u zubára platiť výrazne menej.

Preventívna prehliadka u zubára je strašiak pre mnohých z nás. Aj keď má pred ňou veľa ľudí rešpekt, tých niekoľko minút vám môže v budúcnosti ušetriť nielen kopec bolesti, ale aj peňazí. Bez jej absolvovania si totiž u zubára platíte všetko sami. A platí to rovnako pre dospelých aj pre deti.

Pritom samotná preventívna prehliadka vás nestojí nič, je hradená vašou zdravotnou poisťovňou. Dospelý človek má nárok na jedno bezplatné preventívne vyšetrenie ročne, tehotné ženy a deti na dve.

To, že prevenciu berie na ľahkú váhu čoraz menej poistencov, potvrdzujú aj štatistiky. Podľa zdravotnej poisťovne Dôvera využíva preventívnu prehliadku u stomatológa približne polovica ich súčasných poistencov, čo je najvyššie číslo spomedzi všetkých typov preventívnych prehliadok. Najvyťaženejšie sú zubné ambulancie v novembri a decembri.

Ušetrite na doplatkoch

Okrem preventívnej prehliadky zdravotné poisťovne svojim poistencom preplácajú v plnej výške štandardné zubné výkony. Patrí sem napríklad akútne vyšetrenie, injekčná anestéza, odstránenie zubného povlaku a kameňa, vytrhnutie i resekcia zubov a ďalšie výkony.

Ak si u svojho zubára vyberiete nadštandardný výkon, zaplatíte za rozdiel medzi štandardom a nadštandardom. Je povinnosťou ošetrujúceho lekára, aby vás o výške doplatku za konkrétny výkon informoval vopred.

Sumy, ktoré u zubára musíte doplácať, sa však v jednotlivých poisťovniach rôznia a závisia najmä od výšky platieb, ktoré platia zubárom za výkony samotné poisťovne.

Napríklad poisťovňa Dôvera platí zazmluvneným zubným lekárom 0,088 € za jeden bod, Union a VšZP platia zhodne po 0,0824 €. Ak zubár urobí „komplexné stomatologické vyšetrenie“, ktoré je ohodnotené na 300 bodov, suma, ktorú mu zaplatí poisťovňa Dôvera, bude 0,088 x 300 = 26,40 €.

Inak povedané, čím viac platí zubárom vaša poisťovňa, tým menej za zubné výkony doplácate vy.

„Môžem potvrdiť, že medzi Slovenskou komorou zubných lekárov a zdravotnou poisťovňou Dôvera sa uskutočnili rokovania ohľadne cenových podmienok na ďalšie obdobie, výsledkom ktorých je hodnota bodu za poskytnuté zubné výkony vyššia ako u ostatných zdravotných poisťovní. Zvýšená úhrada zo strany poisťovne sa premietne aj do ceny doplatkov pre pacientov.“  – MUDr. Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov

Preskúmajte benefity zdravotnej poisťovne

Ďalší spôsob, ako u zubára ušetriť, je využiť rôzne balíky benefitov, ktoré zdravotné poisťovne svojim poistencom ponúkajú. Typ príspevkov, ich počet a výška sú rôzne v závislosti od ponuky tej-ktorej poisťovne. Pozorne si však prečítajte podmienky jednotlivých poisťovní. Niektoré lákavé ponuky nemusia byť ani zďaleka také výhodné, ako sa na prvý pohľad zdá.

Poisťovňa Union sľubuje svojim poistencom dentálny balík v objeme až do 520 €. Rozložme si spomínaný balík na drobné. Je vypočítaný pre hypotetickú situáciu, keď štvorčlennú rodinu tvoria dvaja rodičia nad 45 rokov a dve deti do 17 rokov vrátane, pričom všetci sú povinne poistení v tejto poisťovni, inak benefit až vo výške 520 € nedosiahnu.

Balík sa totiž skladá z troch typov príspevkov. Prvým je príspevok na dentálnu hygienu vo výške 30 €, ktorý sa týka dospelých nad 18 rokov. Tu ušetrí štvorčlenná rodina spolu do 60 €. Druhým je príspevok na dieťa do 17 rokov vrátane vo výške 50 €. Tu poisťovňa Union priratáva ďalších 100 € dokopy za obe deti, teda celkovo 160 € pre rodinu.

Okrem toho ešte Union proklamuje príspevok pre poistencov nad 45 rokov na zubnú korunku vo výške 15 € za jednu. Týka sa to však len prvých troch zubov na každej strane, horných aj dolných. To je 12 koruniek na jedného dospelého. Zvyšných 360 € dentálneho balíka teda tvorí všetkých 24 koruniek po 15 €. Možnosť, že by si obidvaja rodičia potrebovali dať urobiť práve týchto predných 12 zubov, sa nejaví ako veľmi pravdepodobná. V praxi teda podmienky na výslednú sumu 520 € pravdepodobne nenaplní ani jedna rodina.

Čo sa týka VšZP, tá ponúka príspevok na dentálnu hygienu pre dieťa vo veku od 6 do 18 rokov vo výške 50 % z platby, maximálne však do 30 €. Podmienkou je, že musí byť jej poistencom viac ako tri roky.

Zdravotná poisťovňa Dôvera prispeje od 1. januára 2019 svojim poistencom, ktorí sú v nej poistení dlhšie ako rok, sumou do 50 €, ostatným do 25 €. Ide o výkony, za ktoré si pacienti zvyknú u zubára najčastejšie doplácať, najmä za plomby a dentálnu hygienu. Pri štvorčlennej rodine je to dokopy 200 €.

Každá zdravotná poisťovňa sa snaží svojim poistencom ponúknuť niečo navyše oproti konkurencii. Ak sa stále neviete rozhodnúť, porozmýšľajte nad tým, za aké výkony si u vášho zubára zvyknete priplácať najčastejšie a či sa nachádzajú v balíku benefitov, ktoré vaša poisťovna ponúka. Na najbežnejšie výkony sme sa opýtali aj odborníka z kliniky PETRAMED, s.r.o. MDDr. Petra Džupa, ml.: „V Petramede ošetríme mesačne približne 2000 pacientov. K najbežnejším zákrokom pritom patria jednoznačne plomby, preventívne prehliadky, prípadne dentálna hygiena. Po nich nasleduje ošetrenie koreňových kanálikov a chirurgické zákroky. Ošetrenie zubov korunkami je takpovediac na poslednom mieste, nakoľko ide mnohokrát o súčasť komplexnej terapie, pri ktorej prichádzajú korunky ako posledný krok. U mladších pacientov, ktorí sa o svoj chrup poctivo starajú, nie sú korunky bežným zákrokom. Špeciálnou skupinou ošetrení tvoria pacienti so strojčekom, ktorých je taktiež mnoho.“

V prípade, že sa rozhodnete pre zdravotnú poisťovňu Dôvera, podmienkou na získanie benefitu (rovnako ako v prípade ostatných zdravotných poisťovní) je absolvovanie preventívnej prehliadky a úkonu u zazmluvneného stomatológa. Vybavenie benefitu bude zadarmo a celý proces využitia benefitu je jednoduchý.

Ušetriť za zubára môžete už v novom roku

Ak vás zaujala ponuka inej poisťovne, akou je tá vaša, a chceli by ste využívať jej benefity, tento krok zbytočne neodkladajte. Zmeniť zdravotnú poisťovňu môžete v danom kalendárnom roku len raz, a to vždy do konca septembra.

Urobiť zmenu nie je komplikované. V prípade, že sa rozhodnete pre zdravotnú poisťovňu Dôvera, stačí prísť na ktorúkoľvek pobočku alebo zavolať na zákaznícku linku 0850 850 850. S operátorom prihlášku vyplníte a kuriér vám ju zadarmo donesie na podpis. Poistencom novej poisťovne sa po podaní prihlášky stanete od 1. januára nasledujúceho roka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie