Denník N

Najlepších fanúšikov malo Peru. Aby sa dostali do Ruska, predávali domy

Fanúšikovia Peru počas zápasu s Dánskom. Foto – TASR/AP
Fanúšikovia Peru počas zápasu s Dánskom. Foto – TASR/AP

Na svetovom šampionáte sa Peru objavilo po 36 rokoch vďaka Argentínčanovi, ktorý ho v roku 1985 bolestivo vyradil.

Návrat Peru na scénu majstrovstiev sveta bol jedným z najzaujímavejších bodov tohtoročného šampionátu, no Juhoameričania na šampionáte vydržali len osem dní.

Po prehre 0:1 s Francúzskom v druhom zápase bolo jasné, že do osemfinále nepostúpia. Pre Peruáncov to je kruté – ani proti Francúzom, ani proti Dánom v prvom stretnutí nehrali zle, ale keď sa dostali do šancí, nepremenili ich, ako napríklad penaltu proti Dánsku za stavu 0:0.

Vyhrať sa im podarilo až na tretí pokus, keď v utorok zdolali Austráliu 2:0. No už pred zápasom vedeli, že hrajú „len“ o česť.

Očakávali sa fanúšikovia z Islandu alebo Mexika, ale s Peruáncami nikto poriadne nepočítal, hoci už na konci apríla predali doma okolo 40-tisíc vstupeniek. Po zápase s Francúzskom však boli priaznivci sklamaní, hoci Peru rozhodne nepatrilo v skupine medzi favoritov. Reportér Guardianu Andrew Roth opisoval, ako na tribúne v Jekaterinburgu po záverečnom hvizde šesť dospelých Peruáncov na schodoch plakalo, a jeden muž vyhodil pohár s pivom z horných poschodí štadióna a vykrikoval nadávky.

Otec utieral slzy malému dievčaťu, ktoré mu úplne zmazali bielo-červené farby peruánskej vlajky na lícach. „Práve mi povedala, že sme sem nemali chodiť. A ja som jej odpovedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie