Denník N

Myslíte si, že vaše znalosti o politike vynikajú nad inými? Zistili, že takí ľudia svoje poznatky najviac preceňujú

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Ľudia, ktorí svoje znalosti o politike považovali za najlepšie, vyhľadávali najmä tie informácie, ktoré potvrdzovali ich názory, a vyhýbali sa tým opačným.

Myslíte si, že vaše znalosti politických tém sú nadradené znalostiam iných ľudí, pretože sú pravdivejšie?

V takom prípade patríte s najväčšou pravdepodobnosťou medzi tých, ktorí svoje poznatky najviac preceňujú.

Zistil to psychológ Michael Hall a jeho kolegyňa Kaitlin Raimiová (obaja z univerzity v Michigane) v článku, ktorý vyšiel minulý mesiac v časopise Journal of Experimental Social Psychology.

Dunning-Krugerov efekt

V minulosti sme písali o tom, že ľudia preceňujú svoje morálne kvality a myslia si, že sú poctivejší, dôveryhodnejší či spravodlivejší ako iní ľudia (ilúzia morálnej nadradenosti).

Takisto preceňujeme svoje schopnosti a zručnosti a myslíme si, že máme vyberaný zmysel pre humor (hoci sa na našich vtipoch nikto nesmeje), dokážeme logicky uvažovať (hoci často zlyhávame) a píšeme bez chýb (hoci by sme z diktátu skoro prepadli).

Uvedený jav má pomenovanie Dunning-Krugerov efekt podľa dvojice autorov, ktorí v roku 1999 napísali hojne citovaný článok, čo sa začína jednou z najznámejších historiek v dejinách psychológie.

Opisuje skutočný príbeh lupiča banky v Pittsburghu, ktorý sa potrel citrónom a myslel si, že sa tak stane neviditeľným pre bezpečnostné kamery.

Keď ho chytili, čudoval sa, ako je to možné. „Veď som mal na sebe šťavu,“ povedal.

Preceňujú svoje názory

Vedci v novej štúdii skúmali, či sa tendencia k preceňovaniu týka aj našich politických presvedčení. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Omyly mysle

Veda

Teraz najčítanejšie