Denník N

Zomrel Fedor Frešo, ktorý hral so všetkými dôležitými postavami našej scény

Foto - TASR
Foto – TASR

Známy basgitarista a producent zomrel vo veku 71 rokov.

Posledná rozlúčka s Fedorom Frešom bude v pondelok 2.7. o 16.00 v bratislavskom V-klube.

Len pred pár dňami bol v Londýne na koncerte svojho obľúbenca, britského gitaristu Jeffa Becka, a v bratislavskom klube Scherz zorganizoval jam-session. V sobotu mal hrať na Roots & Blues festivale v Čechách, na budúci týždeň na Pohode v kapele Collegium musicum so Slovenskou filharmóniou. Žiadne ďalšie koncerty však už nebudú. Dnes popoludní prišla šokujúca správa, že Fedor zomrel. Na zlyhanie srdca.

Bol pilierom československej hudobnej scény. Hral so všetkými jej najdôležitejšími postavami – v triu Soulmen Deža Ursinyho, v Prúdoch, odkiaľ odišiel s Mariánom Vargom do Collegia, vo Fermáte s Ferom Griglákom, v Blue Effecte s Radimom Hladíkom, aj T + R bande s Petrom Lipom či v Tradicional Clube s Jankom Lehotským. Tam všade duneli jeho masívne basové linky aj sóla hrané trsátkom, v Collegiu bol dokonca chvíľu aj spevákom. Mal to dané už v mene – jeho iniciálky ff v hudbe označujú dynamický pokyn fortissimo, čo znamená veľmi hlasno. Presne tak hral.

„Som najstarší žijúci a fungujúci rockový hráč, bigbiťák na Slovensku,“ napísal v knihe Sideman (2011) a presne to sedelo. Bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie