Denník N

7 dobrých správ: Klimatické tábory spájajú ľudí, ktorým záleží na budúcnosti planéty

Foto – Limity jsme my
Foto – Limity jsme my

V Indii vyhlásili boj proti plastom, v Česku sa začal druhý klimatický tábor, znaková reč pomohla hluchonemému a na Gemeri ožili ruiny kaštieľa. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. India vyhlásila boj proti plastom

Bombaj sa stal najväčším indickým mestom, ktoré zakázalo plasty na jedno použitie, píše britský Guardian. Ak jeho obyvateľov uvidia s plastovými vreckami, šálkami alebo fľašami, môžu čeliť pokutám až do 25 000 rupií (asi 340 eur), ale aj trom mesiacom vo väzení.

Miera používania plastov v Indii je menej než polovičná oproti svetovému priemeru. Na jednu osobu pripadá v Indii ročne 11 kilogramov, kým v Spojených štátoch je to až 109 kilogramov. V Indii je však problematický systém zaobchádzania s odpadom – jeho vinou dochádza k vytváraniu obrovských skládok.

Proti tomu sú napríklad aj dobrovoľníci, ktorí každý víkend čistili pláž Versova v Bombaji. Podarilo sa im vyzbierať až 12-tisíc ton plastového odpadu.

India nedávno hostila Svetový deň životného prostredia, ktorý sa v tomto roku zameral na epidémiu plastového odpadu. Od roku 1950 ľudstvo zanechalo v životnom prostredí asi 6,3 miliardy ton plastu, pričom väčšina z neho sa nerozpadne najmenej 450 rokov.

Polovica všetkých plastových predmetov sveta sa vyrobila len za uplynulých 13 rokov, pričom polovicu z nich podľa odhadov ľudia použili len raz. Hneď potom sa dostala do odpadu – ide o vrecúška, poháre alebo slamky na pitie.

Plast na jedno použitie bude v indickom Bombaji minulosťou. Foto – TASR/AP: Rajanish Kakade

2. Český klimakemp chce rozpútať debatu

Občianske hnutie Limity jsme my na začiatku júna zverejnilo výzvu na ukončenie ťažby a spaľovania uhlia v Česku, ktorú už podporili štyri desiatky vedcov, klimatológov, lekárov, akademikov i ľudskoprávnych aktivistov.

Podľa hnutia si Česko neplní klimatické záväzky najmä v dôsledku neustávajúcej podpory uhoľných elektrární, ktoré slúžia predovšetkým na vývoz elektriny do zahraničia a sú veľkým zdrojom pre tzv. uhľobarónov.

Aj preto sa na severozápade Česka, pri obci Louka u Litvínova, koná druhý ročník klimatického tábora, počas ktorého ekológovia naplánovali prednášky, praktické semináre, ale aj protesty proti ťažbe a spaľovaniu uhlia.

Aktivisti a aktivistky na hranici ekologických limitov ťažby. Foto – Limity jsme my

Témou tohto ročníka je tzv. nerastová ekonomika (v angličtine degrowth) a jeho cieľom je prepájanie ľudí z Česka a zahraničia, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť planéty.

Klimakemp má okrem toho ukázať iný spôsob života. Elektrinu si účastníci vyrábajú pomocou solárnych panelov, podáva sa miestne vegánske jedlo, všetok odpad sa triedi a zvyšky sa kompostujú.

Počas tzv. akčného víkendu sa odohrajú protesty a klimakemp poskytuje aj zázemie na odvážne a nenásilné akcie občianskej neposlušnosti proti uhoľným infraštruktúram.

Vyvrcholením minulého ročníka bol pochod popri hranici územných ekologických limitov Bane Československej armády (ČSA) a do následnej blokády uhoľnej Bane Bílina sa zapojilo asi 140 ľudí z Česka, Slovenska i zahraničia. Tento rok sa koná hneď niekoľko klimakempov v celej Európe.

„Chceme rozpútať debatu o systémovej zmene a riešeniach, ktoré by spoločnosti umožnili spravodlivo prekonať zmenu klímy,“ uvádzajú organizátori.

3. Ona má dyslexiu, on je hluchoslepý, dorozumeli sa znakovou rečou

Cesta lietadlom môže byť často stresujúca a zdĺhavá, najmä ak cestuje človek sám. Pasažierka Lynette Scribnerová zverejnila na Facebooku príbeh o dobrotivosti ľudí zo svojho letu a rýchlo sa stal virálnym.

Ešte na letisku v Bostone si všimla pána Tima, ktorý sa zdal byť hluchoslepý, keďže sa pri lúčení so svojou sestrou dorozumieval znakovou rečou, pomocou ktorej mu „písala“ do rúk, aby cítil jej slová. Tim dostal stredné sedadlo v uličke, v ktorej sedela aj Lynette.

Ďalší z pasažierov mu uvoľnil sedadlo do uličky, občas mu pomohol, inak však Tim cestoval sám. Lynette si všimla, že aj keď mu stevardky chceli pomôcť, nevedeli, ako s ním majú komunikovať. Rozhodli sa, že skúsia zistiť, či niekto na palube neovláda znakovú reč.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie