Denník N

Boris Johnson si chcel ľahnúť pred buldozéry, no letisko Heathrow napokon aj tak rozšíria

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Minister obchodu Greg Hands odstúpil z funkcie, aby mohol hlasovať proti rozšíreniu letiska, bývalý starosta Londýna Boris Johnson sa skrýval v Afganistane.

Boris Johnson roky vyhlasoval, že ak má zabrániť rozširovaniu letiska Heathrow, je ochotný ľahnúť si pred buldozéry, no napokon ustúpil. Pred dôležitým hlasovaním odletel na zbytočnú služobnú cestu do Afganistanu a britský parlament bez neho odsúhlasil výstavbu tretej pristávacej dráhy najväčšieho európskeho letiska.

O projekte v hodnote 14 miliárd libier (približne 16 milárd eur) rokovali členovia Dolnej snemovne britského parlamentu dlhé hodiny, až ho napokon v noci z pondelka na utorok schválili 415 hlasmi. Proti bolo 119 zákonodarcov.

Gatwick by bol lepší

Heathrow je v súčasnosti vyťažený na 98 percent svojej kapacity a po rozšírení by mohol ročne odbaviť 700-tisíc letov namiesto súčasných 480-tisíc, ktoré ročne využíva približne 78 miliónov pasažierov. S treťou dráhou by mohol každý rok obslúžiť až 130 miliónov cestujúcich.

Dostavba letiska má však v Londýne množstvo odporcov. Labouristický starosta Sadiq Khan na Twitteri napísal, že parlament pretláča zlú možnosť, ktorá vyústi do neznesiteľného hluku a zhoršenej kvality ovzdušia. „Gatwick je lepšou voľbou,“ napísal Khan o letisku, ktoré sa nachádza približne 40 kilometrov južne od Londýna.

Plán výstavby letiska konzervatívcov rozdelil. Minister dopravy Chris Grayling začiatkom júna označil projekt výstavby za „historický moment“, ktorý je dôkazom, že ministerstvo má jasnú víziu ako „Britániu pripraviť na budúcnosť“.

Aj on pritom ignoroval hlasy kritikov, ktorí upozorňujú na to, že letisko bude znamenať veľkú záťaž pre životné prostredie, daňových poplatníkov bude stáť miliardy libier a hluk bude obťažovať takmer milión ľudí. Podľa Graylinga sa už teraz výstavba príliš naťahuje a je potrebné čo najskôr sa pustiť do práce.

Opačný názor má minister obchodu Greg Hands, ktorý ešte minulý týždeň odstúpil z funkcie. Odôvodnil to tým, že svojim voličom z londýnskych okrskov Fulham a Chelsea dal „jednoznačný prísľub“, že bude hlasovať proti rozšíreniu letiska.

Okrem Handsa proti návrhu hlasovali ďalší siedmi konzervatívci, iní sa zdržali, alebo do parlamentu ani neprišli.

Kim Čong-un práve nemal čas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie