Denník N

Vzali ju matke a darovali inej žene. Španielske ukradnuté deti chcú spravodlivosť

Lekár Eduardo Vela na súde. Reprofoto N
Lekár Eduardo Vela na súde. Reprofoto N

V Španielsku prebieha súd s lekárom, ktorý údajne bral deti biologickým matkám.

Inés Pérezovú si v roku 1969 zavolal madridský gynekológ Eduardo Vela. Vravel jej, že pre ňu má darček za to, že im pomáhala starať sa o deti. Darčekom bolo malé dievčatko. Povedali jej, že ho porodila vydatá žena, ktorá mala aféru, keď bol jej manžel preč z domu. Vraj sa o dievčatko má starať a správať sa ako jeho biologická matka.

Pérezová, ktorá nikdy vlastné deti nemala, dostala aj rodný list podpísaný lekárom. Podľa neho bola aj oficiálne matkou malej Inés. Rodný list existuje dodnes, a to aj napriek tomu, že test DNA medzitým ukázal, že medzi dvoma ženami s rovnakým krstným menom nie je žiadny biologický vzťah.

Keď mala Inés Madrigalová osemnásť rokov, Pérezová jej povedala, že je adoptovaná. Dozvedela sa, že jej skutočná matka sa o ňu nemohla postarať.

No keď sa v Španielsku na začiatku desaťročia prevalil škandál s „ukradnutými deťmi“, Madrigalová sa začala zaujímať o svoju minulosť a zistila, že matka sa jej zrejme nevzdala dobrovoľne.

Stratené deti frankizmu

Kauzu spustili dvaja priatelia, Juan Luis Moreno a Antonio Barroso, ktorí sa dozvedeli, že ich rodičia ich kúpili ako bábätká. „Kúpili sme ťa za 150-tisíc pesiet v Zaragoze. A 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie