Denník N

Nemci hrali bez troch legiend šokujúco zle, žiadnu revolúciu však nepotrebujú

Problémom však nie je nejaká chyba v nemeckom systéme futbalu.

Úradujucim majstrom sveta sa vo všeobecnosti na posledných edíciách svetových šampionátov nedarilo. Až štyria z piatich posledných víťazov skončili na ďalšom turnaji už po prvých troch zápasoch skupinovej fázy: Francúzsko v roku 2002, Taliansko 2010, Španielsko 2014 (vrátane ponižujúceho debakla s Holandskom) a teraz Nemecko.

Zatiaľ čo napríklad sklamanie Talianska pred ôsmimi rokmi, ku ktorému prispela aj slávna výhra Slovenska 3:2, sa dalo predpokladať kvôli kádru s viacerými staršími hráčmi a zlej forme, vyradenie Nemcov v prijateľnej skupine s Mexikom, so Švédskom a s Južnou Kóreou očakával málokto.

Varovné signály sa ukazovali už počas prípravy na šampionát, ale verejnosť ich akoby ignorovala. Nemecko iba tesne a po slabom výkone porazilo Saudskú Arábiu pred odchodom do Ruska.

Predtým v piatich priateľských zápasoch proti Anglicku, Francúzsku, Španielsku, Rakúsku a Brazílii dalo iba štyri góly, pričom s poslednými dvoma menovanými protivníkmi prehralo.

Hovorilo sa, že Nemecko vyhráva vtedy, keď na tom skutočne záleží. Aj obľúbený tréner Joachim Löw sľuboval úplne iný tím a výsledky na záverečnom turnaji. Spoliehal sa na víťaznú nemeckú mentalitu a schopnosť ísť za úspešnými výsledkami.

V Rusku sme však videli úplne iné a oveľa horšie Nemecko, ako všetci čakali. V prvom dueli s Mexikom prehralo a ukázalo sa, že je naozaj veľmi zraniteľné a statické. Proti Švédsku však dramaticky v závere strelilo víťazný gól na 2:1.

Pripomínalo to MS 1982. Trénerovi Juppovi Derwallovi vtedy asistenti povedali, akí nebezpeční sú Alžírčania, ale ten to svojim hráčom nepovedal, „aby ho nevysmiali“.

Nemecko prehralo 1:2, no aj vďaka neuveriteľnému sebavedomiu (a taktiež neslávnej výhre 1:0 nad Rakúskom v nudnom zápase, známej ako „hanba z Gijónu“, po ktorej postupovali oba celky na úkor Alžírska) postúpilo až do finále, kde prehralo s Talianskom.

Prehra s Južnou Kóreou:

Statická hra

Thomas Hitzlsberger, bývalý nemecký reprezentant a účastník MS 2006, ktorý teraz počas svetového šampionátu robil pravidelný stĺpček o Nemecku pre britský denník The Guardian, napísal: „Som si istý, že teraz uvidíme lepšie Nemecko.“

Malo sa zlepšovať od zápasu k zápasu a formu stupňovať smerom k záveru šampionátu – veď, ako sa hovorí, Nemecko je tým najlepším turnajovým mužstvom.

Nemci asi chceli prekonať Južnú Kóreu väčšou individuálnou silou, ale to im vôbec nevyšlo. Ich hra vyzerala podobne ako proti Mexiku a Kórejčania mohli o víťazstve rozhodnúť oveľa skôr, keby využili niektorý z mnohých protiútokov.

Ide pre nich o najhorší výsledok v histórii majstrovstiev sveta od roku 1938, keď vypadli už v prvom kole so Švajčiarmi.

Najväčším problémom Nemecka na šampionáte v Rusku bolo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie