Denník N

Prečo sa západní spojenci obávajú samitu Trump-Putin?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Rozprávať sa s Putinom nie je problém, rizikový je americký prezident, hovoria experti.

Pripravovaný samit medzi Donaldom Trumpom a Vladimirom Putinom, ktorý sa má podľa Kremľa a Bieleho domu odohrať 16. júla v Helsinkách krátko po samite NATO, vyvoláva medzi spojencami Spojených štátov obavy.

Donald Trump je známy svojím zhovievavým prístupom voči Putinovi, na rozdiel od svojho kritického prístupu k tradičným spojencom, ako sa ukázalo napríklad na nedávnom samite G7.

Napriek tomu, že podľa amerických tajných služieb Kremeľ zasiahol do predvolebnej kampane, bývalý šéf FBI Robert Mueller vyšetruje ľudí z Trumpovej volebnej kampane pre možné prepojenie na Rusko a kongres za jeho vedenia prijal ešte tvrdšie sankcie proti Rusku, o ruskom prezidentovi rozpráva Trump len v dobrom a podozrenia o prepojení na Kremeľ popiera ako fake news.   

Británia sa napríklad obáva, že Trump by mohol na samite s Putinom oslabiť NATO nejakou „mierovou dohodou“. „Ministri sa obávajú, že Trumpa môžu naviesť, aby znížil americkú vojenskú prítomnosť v Európe a skompromitovať tak obranu krajín Aliancie proti ruskej agresii,“ píšu londýnske The Times.

Obávajú sa tiež, že by mohol zrušiť účasť na spoločných cvičeniach, a tým by prihral Putinovi propagandistické víťazstvo a rozpútal existenčnú krízu v 29-člennom obrannom spolku.

Čo vyvoláva obavy

Britský denník pripomína, že Trump príde do Bruselu 11. a 12. júla na samit NATO v čase, keď začnú platiť odvetné opatrenia EÚ po nedávnom zavedení amerických ciel. Po samite v Bruseli Trumpa čaká návšteva Veľkej Británie a potom by európske turné mal uzavrieť dlhým rozhovorom s ruským náprotivkom. 

Akého konkrétneho výsledku sa britskí politici a experti obávajú najviac?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie