Denník N

Čo je to charakter? Svedkovia sudcu, ktorého sa dotkol článok, ako súdil pred rokom 1989, tápali

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Okresný sudca z bratislavskej Petržalky Roman Benedikovič chce 50-tisíc eur odškodnenie za článok o sudcoch, ktorí za komunizmu posielali ľudí za mreže za emigráciu. Aj on medzi nich patril.

„Pán redaktor, kedykoľvek môžete za mnou prísť do kancelárie na náš súd. Dáme si kávičku, aj niečo na jedenie zoženiem. Prídite, lebo najdôležitejšie je si vec vydiskutovať.“ Takto žoviálne prehovoril na súdnom pojednávaní sudca petržalského okresného súdu Roman Benedikovič.

Tentoraz nevystupuje v pozícii toho, kto súdi, ale je z neho žalobca. A kávičkovať chce s tým, na koho podal žalobu a žiada od neho nie malú sumu.

Benedikovič na pohostenie pozval redaktora týždenníka Plus 7 dní Petra Gettinga. Teda novinára, na ktorého najskôr podal trestné oznámenie za ohováranie, a potom podal aj žalobu na vydavateľstvo. Ako odškodnenie pýta 50-tisíc eur. Dôvodom je článok z októbra 2016 Zločinci v talároch?. Getting pozvanie na kávu rázne odmietol. Sudca mal vysvetľovať minulosť pred dvomi rokmi, keď dostal otázky. Štandardne, prostredníctvom hovorcu súdu.

Getting napísal o sudcoch, prokurátoroch a vyšetrovateľoch, ktorí pred pádom komunistického režimu pracovali a súdili s využitím paragrafu 109, teda za nezákonné opustenie republiky. Tresty dávali do roku 1989 ľuďom za to, že podľa vtedajšieho práva nezákonne a bez schválenia úradov vycestovali a zostali v zahraničí, napríklad v Spojených štátoch alebo v Rakúsku.

Getting vychádzal zo zoznamu, ktorý pred dvomi rokmi zverejnil Ústav pamäti národa (ÚPN). Bolo na ňom zhruba 13-tisíc mien odsúdených v rokoch 1977 až 1989, ale aj 58 prokurátorov, 228 sudcov a 86 vyšetrovateľov, ktorí vyšetrovali a rozhodovali.

Bádatelia ÚPN na zozname pracovali niekoľko rokov. Hľadali vo vyšetrovacích spisoch a postupne ich spárovali s rozsudkami. Zamerali sa na prípady po roku 1977, keď aj v Československu ratifikovali Helsinský pakt o občianskych a politických právach. Hovoril aj o slobode pohybu a pobytu všetkých občanov.

Priatelia a rodina dokazujú narušené vzťahy

O žalobe na ochranu osobnosti rozhoduje pezinský okresný súd. Sudca Marek Mikulčík najskôr volá svedkov, ktorých si zavolal Benedikovič. Sú to jeho niekdajší priatelia a jeho dcéra aj zať. Tá začne hovoriť, že otec bol jej vzorom a po prečítaní článku cítila zradu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie