Denník N

Martin Strižinec: Ficova predstava o debate? Diskutovať so Šefčovičom o Únii

Martin Strižinec. Foto N – Tomáš Benedikovič
Martin Strižinec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Moderátor politickej debaty O 5 minút 12 vysvetľuje, prečo ho vyčerpala politika, a avizuje, že bude moderovať novú reláciu o vede.

Martin Strižinec (36) je moderátor RTVS a interný doktorand na bratislavskej katedre žurnalistiky. Od mája 2001 do októbra 2009 pôsobil ako moderátor spravodajstva v Rádiu Expres, ďalšie štyri roky moderoval správy a diskusné relácie v televízii TA3. Do roku 2014 pôsobil aj v rádiu Anténa hitrádio. Od novembra 2013 moderoval najsledovanejšiu politickú debatu O 5 minút 12 na Jednotke. Dnes v tejto debate končí, na jeseň sa objaví na Dvojke ako moderátor novej relácie o vede.

V poslednom vydaní O 5 minút 12 s vami ako moderátorom ste povedali: „Priznám sa, že nikdy nepochopím, prečo sme si na Slovensku zvykli riešiť politiku pri nedeľnom obede, ale zároveň viem, že na mnohé z tých predošlých nedieľ nikdy nezabudnem.“ Ktorá vám utkvela v pamäti najviac?

Určite tá týždeň po správe o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kde boli hosťami Lucia Ďuriš Nicholsonová a Robert Kaliňák?

Presne tak. Atmosféra tejto relácie bola veľmi špecifická, podobnú som zažil len pri predvolebných debatách. Vzduch a nervozita sa dali krájať. Všetci traja sme cítili, že zažívame niečo úplne iné ako doteraz.

Kaliňák sa snažil v tejto konkrétnej debate vystupovať veľmi mierne, pokorne, bol vo veľkej defenzíve. Aký ste z neho mali pocit pred tým, než sa zapli kamery?

Do štúdia prišiel na poslednú chvíľu, vyslovene o päť minút dvanásť. Takže som vlastne žiadny pocit nemal. No bolo jasné, v akej podobe ho uvidíme.

Pamätám si, že Kaliňáka ste sa v tejto relácii spýtali, prečo by verejnosť ešte mali zaujímať jeho slová, keď už nezaujímajú ani koaličných partnerov, konkrétne pani Žitňanskú, keď nezaujímajú opozíciu ani matku Martiny Kušnírovej. Nenechali ste sa vtedy už uniesť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie