Denník N

Danko mení hudobnú sieň Bratislavského hradu na kaplnku, posvätí ju arcibiskup Zvolenský

Nové vybavenie hudobnej siene, v ktorej bude aj kaplnka. Foto – archív N
Nové vybavenie hudobnej siene, v ktorej bude aj kaplnka. Foto – archív N

Aktualizované v piatok – V hradnom paláci pribudne kaplnka. Vedenie parlamentu vysvetľuje, že v hudobnej sieni môžu byť koncerty aj ďalej.

Hudobná sieň na Bratislavskom hrade sa zmení na kaplnku, v ktorej sa budú konať aj bohoslužby.

V piatok ju posvätí arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková tvrdí, že zmenu prediskutovali aj s architektmi, no hradný architekt Ivan Masár, ktorý na obnove Hradu a jeho okolia pracuje už vyše tridsať rokov, hovorí, že informácie má len z druhej ruky.

„Akurát nám povedali, že sa to robí, ale ja o tom nič viac neviem,“ povedal Masár. „Tak úplne by som to za konzultáciu nepovažoval.“

Jediná informáciu, ktorú mal, je tá, že kaplnka vznikne. „Ale že prečo, načo, začo, tak to sa budete musieť spýtať inde,“ povedal Masár.

Novú kaplnku zatiaľ nevidel a nechystá sa ani na jej posvätenie, ktoré má byť v piatok.

Budú tam ďalej aj koncerty

Na piatkovú omšu novinárov pozýval Andrej Danko. „Svätá omša sa uskutoční pri príležitosti slávnostného posvätenia hradnej kaplnky, ktorá bude zasvätená Sedembolestnej Panne Márii – patrónke Slovenska,“ napísalo jeho komunikačné oddelenie.

Do hudobnej siene návštevníci zvyčajne prichádzali kvôli koncertom vážnej hudby alebo počas prehliadky Hradu. Organizujú tam napríklad organový festival. Spoločenské akcie robia na Hrade aj v novej budove – replike barokovej jazdiarne na severnej terase.

Hovorkyňa parlamentu tvrdí, že aj po zriadení kaplnky sa koncerty budú môcť v hudobnej sieni organizovať ďalej.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie