Denník N

EÚ sa dohodla na migrácii, krajiny budú brať dobrovoľne migrantov od Talianska do centier, kde rozhodnú o azyle

Migranti v Stredozemnom mori. Foto – TASR/AP
Migranti v Stredozemnom mori. Foto – TASR/AP

Český premiér Andrej Babiš hovorí, že povinné kvóty na migrantov už nie sú pre nikoho téma. Centrá pre migrantov majú vznikať aj mimo územia Európskej únie, zrejme v severnej Afrike.

EÚ dosiahla významnú dohodu o migrácii: členské štáty budú môcť zriadiť na svojom území strediská, kde budú mať rýchlo určiť, ktorý migrant zachránený v Stredozemnom mori má nárok na azyl v EÚ a ktorý má byť vrátený späť do krajiny pôvodu.

Od Talianska, ktoré nesie najvýraznejšiu záťaž migračnej krízy, budú krajiny týchto migrantov preberať dobrovoľne – nepôjde teda o žiadne povinné prerozdeľovanie.

Nové centrá pre migrantov

Únia tiež bude pracovať na koncepte stredísk mimo Európy, najskôr v severnej Afrike; kam by mali tiež prevážať na mori zachránených migrantov a tam budú v spolupráci s medzinárodnými organizáciami rýchlo rozhodovať, kto môže mať nárok na azyl.

Dohoda, ktorú nemecká kancelárka Angela Merkelová, český premiér Andrej Babiš a ďalší účastníci samitu označili pri odchode za veľký úspech, je súčasťou kompromisu, ktorý sa podarilo dosiahnuť po hodinách rokovania.

„Vďaka európskej spolupráci sme nakoniec zvíťazili,““ vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď odchádzal zo štvrtkového rokovania, ktoré sa pretiahlo do piatkového rána. „Európa bude musieť čeliť migračným tlakom ešte dlho. Musíme čeliť tejto výzve a súčasne si udržať svoje skutočné hodnoty,“ dodal.

Babiš: Už nehovoria o povinných kvótach

Podľa Babiša je tiež dôležité, že všetci v EÚ opustili problematiku prerozdeľovania migrantov podľa kvót. Český premiér narážal na ďalšiu časť nočnej dohody, ktorá predpokladá, že prípadná dohoda o reforme európskeho azylového systému musí byť dosiahnutá konsenzom, teda so súhlasom všetkých blokov krajín. Štáty o tom neúspešne rokujú od roku 2016.

„Kvóty boli témou štyri roky a teraz už túto problematiku každý opustil, bol to veľký boj. V4 bola jednotná a dosiahla to,“ zhodnotil Babiš výsledky rokovaní. Dodal, že závery samitu o migrácii obsahujú všetky požiadavky krajín Visegrádskej skupiny (V4). Stredoeurópske štáty chceli okrem zásady dobrovoľnosti pri premiestňovaní tiež záchytné strediská mimo európskeho kontinentu, záväzok bojovať proti pašerákom a pravidlá pre pôsobenie neziskových organizácií, dodal Babiš.

Na kompromis pristúpili aj Taliani

Samit už vo štvrtok podvečer zdramatizoval taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý sa rozhodol zablokovať prijatie celkových záverov júnového summitu EÚ, kým nezohľadnia požiadavky Ríma. Nasledujúce hodiny rokovania priniesli kompromis, ktorý by znamenal odklon od pôvodnej požiadavky Talianska, aby ostatné krajiny EÚ prevzali spoluzodpovednosť za migrantov z Stredozemného mora, ale napriek tomu bol napokon prijateľný pre Conteho. „Taliansko po tomto samite EÚ už nie je osamotené,“ konštatoval Conte, ktorý tiež považuje výsledok za víťazstvo.

Podľa nemeckej kancelárky Merkelovej je dôležité, aby „vyloďovacie platformy“, teda strediská pre prehliadku migrantov mimo územia EÚ, boli vytvorené v spolupráci s Úradom Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) a v súlade s medzinárodným právom.

Podľa Merkelovej je tiež jasné, že medzi krajinami EÚ panuje zhoda, že je potrebné dostať pod kontrolou aj pohyb migrantov medzi krajinami vnútri Únie. Merkelová zdôraznila, že žiadatelia o azyl si nemôžu vyberať krajinu, ktorá má posudzovať ich žiadosť o azyl.

„Na druhej strane je potrebná solidarita s krajinami, kam migranti prídu, o tom sa veľa diskutovalo,“ povedala pri odchode nemecká kancelárka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie