Denník N

Európska komisia vyšetruje Slovensko pre diskrimináciu rómskych detí

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Európski úradníci sú zvedaví, prečo rómske deti tvoria výraznú väčšinu žiakov špeciálnych škôl. Pre podozrenia zo segregácie nás môžu žalovať na Európskom súdnom dvore.

Európska komisia začala konanie proti Slovensku pre podozrenie z porušenia Smernice o rasovej rovnosti. Od slovenských úradov si vyžiadala informácie, ktoré sa majú týkať diskriminácie rómskych žiakov na základných školách.

Úrady teraz majú dva mesiace na to, aby komisii odpovedali na jej otázky. Ak Brusel nebude spokojný s vysvetlením našich orgánov, môže Slovensko zažalovať na Európskom súdnom dvore.

Vyšetrovanie sa týka umiestňovania rómskych žiakov do špeciálnych škôl. „Nachádzame sa v úvodnej fáze konania,“ vysvetľuje Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Komisia zaslala Slovensku varovný list s výhradami voči legislatíve a postupom, ktoré sa uplatňujú na Slovensku a vedú k diskriminácii rómskych detí vo vzdelávaní.“

Deväť z desiatich sú Rómovia

Mimovládne organizácie ako Európske centrum pre práva Rómov, Amnesty International, Nadácia otvorenej spoločnosti či Európska sieť proti rasizmu dlhodobo upozorňujú, že mnohé deti z rómskych osád automaticky končia na špeciálnych školách napriek tomu, že nemajú žiadne mentálne postihnutie. Preto záujem Európskej komisie o tento problém privítali. „Je to míľnik pre Rómov aj celú Európsku úniu,“ napísali v spoločnej tlačovej správe.

Ombudsmanka Jana Dubovcová vo svojej správe v roku 2013 uviedla, že až 88 percent zo všetkých žiakov špeciálnych škôl tvoria Rómovia. Aj v nedávnom rozhovore pre Denník N hovorila o tom, že súčasné testy môžu aj talentované rómske deti odsunúť mimo klasické základné školy.

„Výsledkom testovania je, že tieto deti zaradia do špeciálnej vzdelávacej vetvy, z ktorej nemajú šancu dostať sa ani len k maturite,“ povedala.

Komisia sa zaujíma aj o Česko

Slovensko malo v minulosti viacero problémov so segregáciou Rómov na školách. Najznámejší sa odohral na základnej škole v Šarišských Michaľanoch, ktorá vytvárala oddelené čisto rómske triedy. Takéto správanie jej v roku 2012 zakázal súd. Napriek tomu sa nedávno objavilo podozrenie, že škola podobne postupuje pri zápise do prvej triedy. Rómske deti údajne zapisovali na inom poschodí ako nerómske.

Niektoré mimovládky zasa už od roku 2010 kritizujú zakladanie kontajnerových škôl priamo v rómskych osadách oddelených od väčšinovej populácie.

Rovnaké konanie ako proti Slovensku vedie Európska komisia aj proti Českej republike. Začalo sa vlani v septembri a rozhodnutie doteraz nepadlo, Brusel teraz posudzuje oficiálne stanovisko. Aj v prípade Slovenska komisia očakáva, že na súde nakoniec neskončí. „Až 90 percent prípadov sa podarí urovnať bez toho, aby prípad putoval na Súdny dvor,“ povedal Králik.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie