Denník N

S videotechnológiou robia rozhodcovia o 80 percent menej chýb (ako funguje VAR)

Rozmiestnenie kamier. Foto – fifa.com
Rozmiestnenie kamier. Foto – fifa.com

Aj keď ide o videotechnológiu, rozhodnutia robia ľudia, ktorí robia chyby.

„Bohužiaľ, zdá sa, že iba Srbi sú odsúdení na selektívnu spravodlivosť. Raz to bol prekliaty Haag a dnes vo futbale VAR,“ povedal srbský tréner Mladen Krstajić po prehratom zápase so Švajčiarskom na majstrovstvách sveta vo futbale v Rusku.

Narážal na situáciu, keď rozhodca neodpískal penaltu po zákroku dvoch švajčiarskych obrancov na Srba Aleksandara Mitrovića.

Keď si pozriete opakovaný záber, zrejme pochopíte dôvod Krstajićovej krivdy, Srbi naozaj mali dostať pokutový kop. Namiesto toho rozhodca odpískal Mitrovićovi útočný faul.

Už menej sa však dá pochopiť Krstajićova krivda voči systému VAR (video asistent rozhodcu) ako takému. Aj keď technológia, ktorá je na MS prvýkrát, má vo svojom názve „video asistent“, v skutočnosti ide o rozhodcov, ktorí si pomáhajú videom. A keďže futbalové pravidlá sú oveľa subjektívnejšie ako napríklad tenisové, robia chyby.

Ako to celé funguje?

Vo vysielacom centre v Moskve sedia v miestnosti plnej monitorov štyria klasickí medzinárodní rozhodcovia. Dokonca majú oblečené aj rozhodcovské dresy.

Sedia tam s nimi aj štyria operátori opakovaných záberov, ktorí video asistentom poskytnú najlepšie uhly kamier.

K dispozícii majú všetkých 33 relevantných kamier, ktoré používa aj režisér televízneho prenosu. Plus majú ešte dve kamery špeciálne zamerané na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie