Denník N

Zamestnanci liptovskej galérie verejne odmietli novú výstavu, riaditeľka ju obhajuje

Pôvodný plagát k výstave (vľavo) a aktuálny. Reprofoto – Denník N
Pôvodný plagát k výstave (vľavo) a aktuálny. Reprofoto – Denník N

Výstava Ringo ever, Rembrandt never v Liptovskom Mikuláši je podľa zamestnancov galérie dehonestujúca, vedenie tvrdí, že má potenciál priniesť vysokú návštevnosť.

Nestáva sa často, aby si zamestnanci nejakej galérie verejne dopisovali s vedením hneď po vernisáži. Keď tento týždeň v utorok otvorili v Liptovskom Mikuláši výstavu s názvom Ringo ever, Rembrandt never, médiá vzápätí dostali nasledovné stanovisko.

„Vážení spoluobčania, kultúrna odborná i laická verejnosť, včera (26. júna) bola sprístupnená  výstava pána Františka Ringa Čecha v Galérii Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši pod záštitou Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa, ktorej je súčasťou. Vo svojom mene, ako aj v mene odborných zamestnancov galérie sa týmto verejne dištancujeme od tejto výstavy. Domnievame sa, že prezentovaná tvorba nezodpovedá kritériám výtvarného umenia, je spoločensky dehonestujúca, a preto nepatrí do kultúrnej inštitúcie.“

Autorkou listu je Mgr. art. Erika Benická, pracovníčka galérie, členka Slovenskej výtvarnej únie a Komory reštaurátorov. Reakcia vedenia galérie je tiež verejnou záležitosťou. Bola rozoslaná formou otvoreného listu pre županku Žilinského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom galérie.

„Predajná výstava bola zaradená do výstavného plánu, keďže som presvedčená, že by sme mali do galérie prilákať nielen odbornú obec, ale aj širšiu verejnosť a ponúkať im umenie, ku ktorému nie je potrebný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie