Denník N

Siahajte si na prsia a semenníky každý mesiac, lebo rakovina väčšinou nebolí

Foto - Archív Marianny Rétiovej
Foto – Archív Marianny Rétiovej

Prevencia rakoviny by mala byť rovnako módna ako cvičenie jogy alebo behanie, tvrdí 23-ročná Marianna Rétiová.

Študentka medicíny pražskej Karolovej univerzity Marianna Rétiová sa v neziskovej organizácii Loono zaoberá prevenciou rakoviny prsníkov a semenníkov. Na základe skúseností z desiatok workshopov vysvetľuje, prečo je dôležité hovoriť o pravidelnom samovyšetrení a ako sebe alebo partnerovi kontrolovať prsia alebo semenníky. 

Aby ste na workshopoch udržali pozornosť, máte len zhruba päť minút, aby ste účastníkom povedali podstatné. Čo za ten čas stihnete povedať o kontrole semenníkov a pŕs?

Mužom povieme, že prevenciu by mali opakovať každý mesiac, aby to malo nejakú pravidelnosť a aby si mohli všimnúť nejaké odchýlky. U chlapov to nezávisí od hormónov ako v prípade žien. Všetko sa snažíme vysvetľovať vtipnou formou, čiže napríklad, že sa môžu vyšetrovať pred výplatou alebo po výplate. Dôležité je, aby si každý našiel vlastný rituál, kedy to bude pravidelne robiť. Pri mužoch aj ženách je najlepšie vyšetrovať sa po teplej sprche, lebo vtedy je koža vláčnejšia a lepšie prehmatateľná. Vyšetrenie trvá dve či tri minúty, nebolí a nie je to nič zložité. U pánov je výhoda, že si hmatom dokážu rozpoznať zmenu už vo veľkosti hlavičky klinčeka. Preto ich nabádame, že hneď, ako si niečo nájdu, musia navštíviť lekára. Najneskôr tak do troch dní.

Najlepší čas na samovyšetrenie prsníkov je tretí či štvrtý deň po skončení menštruácie – vtedy sú hormóny v rovine a prsníky sú lepšie prehmatateľné, nie sú bolestivé. Rovnako ako u mužov by sa mala prevencia robiť po teplej sprche. Ženy by sa mali postaviť pred zrkadlo, aby si videli na prsníky. Najskôr sa treba zamerať na zmenu výzoru, či sa tvar prsníkov nezmenil, či sa farba pokožky nezmenila, treba si taktiež všímať rôzne začervenania alebo iné zmeny tvaru prsníka alebo bradavky. Neskôr je potrebné prejsť na pohmatovú prevenciu, ktorú ukazujeme na modeloch, ktoré máme k dispozícii. Samozrejme, tu presne definujeme, čo je prsník. Veľa ľudí si totiž myslí, že to je len tá tuková masívna oblasť na hrudníku. To však nie je pravda – prsník a mliečna žľaza sa môžu tiahnuť až ku kľúčnej kosti, takže samovyšetrenie by sa malo začínať od kľúčnej kosti cez podpažnú jamku a podprsenkovú ryhu až na hrudnú kosť. To celé by mala žena prehmatať.

Aký je rozdiel medzi prevenciou rakoviny pŕs a semenníkov?

Je to časovo trochu náročnejšie, trvá to približne 10 minút, ale myslím si, že v tomto prípade to stojí za to. Pri vyšetrovaní sa ženy nemôžu báť aj zatlačiť, pretože nádory sa môžu niekedy vyskytnúť aj v hĺbke a aj pod tou tukovou časťou, čiže veľakrát ich môže byť ťažké nájsť. To vyšetrenie nie je bolestivé. Najčastejším problémom je, že ženy si nahmatajú aj rebro, čo je nesprávne. Vtedy im odporúčame, aby si niečo podobné nahmatali aj na druhej strane, pretože nádor väčšinou nie je symetrický. Zároveň ich povzbudzujeme, že v prípade, ak si niečo nájdu, treba hneď a zaraz navštíviť lekára. Ten čas sa, samozrejme, môže predĺžiť, ale určite je potrebné ísť ku gynekológovi.

Prečo ste si vybrali práve prevenciu rakoviny prsníkov a semenníkov?

Pretože v súčasnosti je to ešte stále tabu téma. Prevencia proti rakovine prsníkov sa už celkom dostáva do povedomia, avšak o prevencii rakoviny semenníkov vôbec nepočuť. Okrem toho sú to jediné dva orgány, ktoré sa dajú samovyšetriť.

Aké sú hlavné a viditeľné príznaky rakoviny?

Určite únava – nemyslím takú napríklad pri behu, ale keď ide o vyčerpanosť v bežných situáciách, ako varenie či upratovanie. Potom rapídne schudnutie: nie že človek zhodí jedno kilo, skôr napríklad 5 – 7 kíl za mesiac; a taktiež bolesť. Na druhej strane však rakovina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie