Denník N

Ak by vyšiel hore Fico alebo Kotleba, poviem mu, že to, čo robí, je hnusné ako pokazený guláš

foto N – Andrej Bán
foto N – Andrej Bán

Je žijúcou legendou Tatier. Pracuje na najvyššie položenej Chate pod Rysmi vo výške 2250 metrov nad morom. Je chatárom a horským nosičom. Viktor Beránek vidí veci zo vzácneho nadhľadu, obrazne aj doslovne.

Viktor Beránek (67) prišiel do Tatier z Česka v roku 1969, vystriedal niekoľko tatranských chát a od roku 1977 robí chatára na Chate pod Rysmi. Ako mladého ho zo školy vyhodili, pretože sa odmietol učiť ruštinu a na zošit si ako názov predmetu napísal „Okupantčina“. Našiel si prácu kuriča, aj z tej ho však vyhodili, keď rok po invázii Varšavskej zmluvy z augusta ’68 červenou farbou pokreslil Tatry sloganom „Rusi-Rusi, to slovo sa mi hnusí“. Do zamestnania ho prijal až chatár Zbojníckej chaty František Kelle, lebo nepracoval a hrozil mu trest za príživníctvo. Dodnes je verný zásade vynášať náklad na chatu na chrbte.

Ako dlho ste chatárom a nosičom?

Na budúci rok to bude 50 rokov. Len či dožijem.

Vediete si štatistiku, koľkokrát ste boli na Rysoch?

Vôbec nie, ani kilá si nepíšem. A približne? Počítajme: keby som každý z tých 50 rokov vyniesol na chrbte skromných 5 ton, pričom niektoré roky som vyniesol hore aj 10 – 15 ton nákladu, tak si to vynásobte – doteraz je to takých 250 alebo až 500 ton.

Ešte vás to baví?

Hej. Inak by som to nerobil. Na Rysy šliapem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie