Denník N

Mlyny melú, džbán je bez ucha, sviňa sa už varí. Kočner je v base (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák, Koščová Stach a Goda vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Posledný postreh pred prázdninami začnem zámerne pozitívne: ekonomike sa bude dariť najmä vďaka trhu práce, teda daniam a odvodom od fyzických osôb, ich silnejšej spotrebe a následnému výberu DPH. Ale aj vďaka dani z poistenia a ročného zúčtovania sociálnych odvodov – to však už nie je dobrá správa. Zaplatíme zvýšenie platov zamestnancov štátnej a verejnej správy, čo je približne 400-tisíc ľudí. Na takú malú krajinu a navyše aj na to, ako štátna a verejná správa nefunguje, je to obrovské množstvo.

Paradox týždňa

Podľa prieskumu by väčšina občanov financie radšej dala na pomôcky a infraštruktúru školy, nie na platy učiteľov. Pretože tri štvrtiny občanov nie sú spokojné s tým, ako učitelia pristupujú k žiakom, teda s ich prácou. Je to však paradox, pretože v rebríčku povolaní sa učitelia ocitli medzi rešpektovanými povolaniami spolu s hasičmi, lekármi a vedcami.

Dobrá správa

Myslím, že dobrou správou sú parlamentné prázdniny. Jednoducho preto, že medzi najmenej vážené povolania patria poslanci parlamentu, manažéri a sudcovia. Predstavitelia najvyššej spoločenskej vrstvy. A to už vôbec nie je dobrá správa.

Pozdrav týždňa

Keďže mi ten naprogramovaný optimizmus akosi nefunguje, odoberiem sa na letnú dovolenku. Pekné leto želám.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Útoky na mimovládky pokračujú. Fico sa im vyhráža už 12 rokov. Vlani v októbri som si myslel, že mu preskočilo, keď oznámil, že 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie